Jak przyrządzić musakę - tradycyjne danie kuchni greckiej, idealne na polską zimną jesień?

musaka.jpg
Autor: photos.com Musaka jest jednym z symboli kuchni greckiej, obok sałatki z serem feta i suvlaków.
średni
35 min
4

Gdy wracamy z pracy lub ze szkoły w deszczowe jesienne popołudnie, marzymy zwykle o dwóch rzeczach – kubku gorącej herbaty i czymś smacznym do jedzenia. Dlatego warto nauczyć się przygotowywać musakę.

SKŁADNIKI

  • 1 duży bakłażan
  • ½ kg ziemniaków
  • 300-400 g mięsa mielonego
  • przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • opakowanie sera mozzarella
  • tłuszcz do smażenia, np. oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • bazylia
  • oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Najpierw myjemy bakłażana, następnie kroimy go na grube plastry, lekko posypujemy je solą i odstawiamy na godzinę (w ten sposób usuwamy goryczkę z warzywa).
  • Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy do niej mięso posypane wcześniej solą i pieprzem. Smażymy wszystko kilka minut i odstawiamy.
  • Teraz do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wyciskamy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem do smaku. Gotujemy wszystkie składniki mieszając, po chwili dodajemy do tego usmażone mięso i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Plastry bakłażana grillujemy w piekarniku około 10 min. Zanim się przyrumienią, zdążymy obrać, umyć i pokroić w plastry ziemniaki, które następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
  • Teraz w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos mięsny i plastry bakłażana. Na koniec posypujemy całość mozzarellą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
  • Pieczemy około 30 min, a po wyjęciu zabieramy się do jedzenia, zanim wystygnie.