Jak przyrządzić musakę - tradycyjne danie kuchni greckiej, idealne na polską zimną jesień?
2021-03-29
średni
35 min
4
Gdy wracamy z pracy lub ze szkoły w deszczowe jesienne popołudnie, marzymy zwykle o dwóch rzeczach – kubku gorącej herbaty i czymś smacznym do jedzenia. Dlatego warto nauczyć się przygotowywać musakę.
SKŁADNIKI
- 1 duży bakłażan
- ½ kg ziemniaków
- 300-400 g mięsa mielonego
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- opakowanie sera mozzarella
- tłuszcz do smażenia, np. oliwa
- sól
- pieprz
- cukier
- bazylia
- oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw myjemy bakłażana, następnie kroimy go na grube plastry, lekko posypujemy je solą i odstawiamy na godzinę (w ten sposób usuwamy goryczkę z warzywa).
- Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy do niej mięso posypane wcześniej solą i pieprzem. Smażymy wszystko kilka minut i odstawiamy.
- Teraz do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wyciskamy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem do smaku. Gotujemy wszystkie składniki mieszając, po chwili dodajemy do tego usmażone mięso i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Plastry bakłażana grillujemy w piekarniku około 10 min. Zanim się przyrumienią, zdążymy obrać, umyć i pokroić w plastry ziemniaki, które następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy.
- Teraz w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos mięsny i plastry bakłażana. Na koniec posypujemy całość mozzarellą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
- Pieczemy około 30 min, a po wyjęciu zabieramy się do jedzenia, zanim wystygnie.