Jak przyrządzić musakę - tradycyjne danie kuchni greckiej, idealne na polską zimną jesień?

2016-11-24
musaka.jpg
Autor: photos.com Musaka jest jednym z symboli kuchni greckiej, obok sałatki z serem feta i suvlaków.
średni
35 min
4

Gdy wracamy z pracy lub ze szkoły w deszczowe jesienne popołudnie, marzymy zwykle o dwóch rzeczach – kubku gorącej herbaty i czymś smacznym do jedzenia. Dlatego warto nauczyć się przygotowywać musakę.

Składniki

1 duży bakłażan

½ kg ziemniaków

300-400 g mięsa mielonego

przecier pomidorowy

2 ząbki czosnku

1 cebula

opakowanie sera mozzarella

tłuszcz do smażenia, np. oliwa

sól

pieprz

cukier

bazylia

oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Najpierw myjemy bakłażana, następnie kroimy go na grube plastry, lekko posypujemy je solą i odstawiamy na godzinę (w ten sposób usuwamy goryczkę z warzywa).

Na patelni podsmażamy cebulę, po kilku minutach dodajemy do niej mięso posypane wcześniej solą i pieprzem. Smażymy wszystko kilka minut i odstawiamy.

Teraz do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wyciskamy dwa ząbki czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, oregano i cukrem do smaku. Gotujemy wszystkie składniki mieszając, po chwili dodajemy do tego usmażone mięso i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Plastry bakłażana grillujemy w piekarniku około 10 min. Zanim się przyrumienią, zdążymy obrać, umyć i pokroić w plastry ziemniaki, które następnie wrzucamy na patelnię i podsmażamy.

Teraz w naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, sos mięsny i plastry bakłażana. Na koniec posypujemy całość mozzarellą i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Pieczemy około 30 min, a po wyjęciu zabieramy się do jedzenia, zanim wystygnie.