Jak przyrządzić bażanta? Bażant duszony - przepis

2021-03-29
Jak przyrządzić bażanta? Bażant duszony - przepis
Autor: thinkstockphotos.com Bażant duszony jest aromatyczny i łatwy w przygotowaniu
łatwy
40 min
4

Dziczyzna to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny obiad. Sprawdź, jak można przyrządzić bażanta - kiedyś królującego na szlacheckich stołach. Podajemy przepis na bażanta duszonego z warzywami i winem.

SKŁADNIKI

  • 1 bażant
  • 2 marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 70 g tłuszczu
  • skórka z 2 cytryn
  • kilka ziarenek pieprzu
  • sól
  • 1/4 butelki czerwonego wina
  • 1 filiżanka kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wypatroszonego, umytego bażanta włożyć do garnka z tłuszczem.
  • Dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plasterki, skórkę otartą z cytryn i przyprawy.
  • Wszystko dusić na małym ogniu, polewając czerwonym winem.
  • Miękkiego bażanta wyjąć z garnka i podzielić na porcje.
  • Wywar przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i zagotować.
  • Przygotowanym sosem polać gorącego bażanta.