Jak przyrządzić bażanta? Bażant duszony - przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dziczyzna to doskonały pomysł nie tylko na świąteczny obiad. Sprawdź, jak można przyrządzić bażanta - kiedyś królującego na szlacheckich stołach. Podajemy przepis na bażanta duszonego z warzywami i winem.
SKŁADNIKI
- 1 bażant
- 2 marchewki
- 1 średnia cebula
- 70 g tłuszczu
- skórka z 2 cytryn
- kilka ziarenek pieprzu
- sól
- 1/4 butelki czerwonego wina
- 1 filiżanka kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wypatroszonego, umytego bażanta włożyć do garnka z tłuszczem.
- Dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plasterki, skórkę otartą z cytryn i przyprawy.
- Wszystko dusić na małym ogniu, polewając czerwonym winem.
- Miękkiego bażanta wyjąć z garnka i podzielić na porcje.
- Wywar przecedzić, wymieszać z kwaśną śmietaną i zagotować.
- Przygotowanym sosem polać gorącego bażanta.