Jak grillować sardynki?

Edyta Folwarska
jak-grillowac-sardynki.jpg
Autor: pixabay.com Sardynki są bogatym źródłem kwasów omega-3.
łatwy
25 min
4

Sardynki, jak wszystkie inne ryby, doskonale nadają się na grilla. Sprawdź, jak je przygotować, aby były smaczne i  nie straciły swoich bezcennych właściwości zdrowotnych.

SKŁADNIKI

  • kilogram sardynek
  • liście laurowe
  • sól morska
  • 4 łyżki oliwy
  • biały pieprz
  • cytryna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sardynki dokładnie umyj i osusz.
  • Połówkę cytryny pokrój w cienkie plasterki, a z drugiej wyciśnij dobrze sok.
  • Każdą sardynkę nabij na patyczek do szaszłyków.
  • W miseczce połącz oliwę z oliwek z sokiem z cytryny. Dokładnie posmaruj nią każdą sardynkę.
  • Połóż rybki na rozgrzanym grillu, na nie - liść laurowy i cytrynę. Piecz po ok 5 min. z każdej strony. Na końcu przypraw solą i pieprzem.
Edyta Folwarska