Indyk w sosie pomarańczowym - proste danie z charakterem
2022-08-09
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Indyk w sosie pomarańczowym zyskuje na smaku, po upieczeniu jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. Jego neutralne w smaku mięso nabiera charakteru, dzięki kruszeniu w pomarańczowej marynacie i dodatkowi aromatycznych przypraw o zdecydowanym smaku.
SKŁADNIKI
- 2 podudzia z indyka ok. 1 kg
- 3 pomarańcze
- 2 cebule
- 1 łyżeczka świeżo startego korzeń imbiru
- 1 płaska łyżka miodu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chili
- główka czosnku
- parę gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego
- 2-3 gałązki rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z 2 owoców wycisnąć sok, jedną pomarańczę pozostawić na później.
- Z soku pomarańczowego, miodu, imbiru, soli, chili, oleju i octu przygotować marynatę i zalać nią mięso. Pozostawić w lodówce - najlepiej na całą noc.
- Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180ºC. Do brytfanki włożyć mięso, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, cebule pokrojone na ćwiartki, trzecią pomarańczę pokrojoną w plastry, rozmaryn i tymianek. Całość zalać marynatą, w której moczyło się mięso.
- Piec pod przykryciem do miękkości mięsa (co najmniej godzinę), na kwadrans przed końcem pieczenia odkryć naczynie, by indyk się zrumienił, a nadmiar sosu odparował.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego