Indyk w sosie pomarańczowym - proste danie z charakterem

Indyk w sosie pomarańczowym - proste danie z charakterem
Autor: Shutterstock Sos pomarańczowy dodaje nieco nudnemu mięsu z indyka charakteru i smaku
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Indyk w sosie pomarańczowym zyskuje na smaku, po upieczeniu jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. Jego neutralne w smaku mięso nabiera charakteru, dzięki kruszeniu w pomarańczowej marynacie i dodatkowi aromatycznych przypraw o zdecydowanym smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 podudzia z indyka ok. 1 kg
  • 3 pomarańcze
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka świeżo startego korzeń imbiru
  • 1 płaska łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • główka czosnku
  • parę gałązek tymianku lub łyżeczka suszonego
  • 2-3 gałązki rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomarańcze wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Z 2 owoców wycisnąć sok, jedną pomarańczę pozostawić na później.
  • Z soku pomarańczowego, miodu, imbiru, soli, chili, oleju i octu przygotować marynatę i zalać nią mięso. Pozostawić w lodówce - najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 180ºC. Do brytfanki włożyć mięso, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, cebule pokrojone na ćwiartki, trzecią pomarańczę pokrojoną w plastry, rozmaryn i tymianek. Całość zalać marynatą, w której moczyło się mięso.
  • Piec pod przykryciem do miękkości mięsa (co najmniej  godzinę), na kwadrans przed końcem pieczenia odkryć naczynie, by indyk się zrumienił, a nadmiar sosu odparował.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej