Indyk w sosie chili - genialny patent na wykorzystanie resztek pieczonego drobiu

Indyk w sosie chili
Autor: Shutterstock Indyk w sosie chili to sprytne danie ze świątecznych resztek.
łatwy
30 min
4

Z reszek pieczonego noworocznego indyka można przygotować smaczną potrawkę na ostro. Danie jest aromatyczne i pikantne, pozwala wykorzystać niezjedzoną pieczeń i resztki warzyw, co po świątecznych i sylwestrowych wydatkach może być bardzo pożądane.

SKŁADNIKI

  • 500 g pieczonego indyka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka słodka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 5 pieczarek
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na oleju wymieszanym z masłem.
  • Po ok 2-3 minutach smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, podlać bulionem wymieszanym z koncentratem.
  • Przyprawić spora szczyptą chili, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  • Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki i dodać do garnka razem z kukurydzą.
  • Indyka pokroić w kostkę, dodać do potrawki razem z sosem sojowym, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
  • Całość dusić na minimalnym ogniu lub na płytce przez ok. 10 minut. Zaprawić śmietaną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Galeria: 12 sprawdzonych przepisów na dania jednogarnkowe

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej