Indyk w sosie chili - genialny patent na wykorzystanie resztek pieczonego drobiu
2022-01-11
łatwy
30 min
4
Z reszek pieczonego noworocznego indyka można przygotować smaczną potrawkę na ostro. Danie jest aromatyczne i pikantne, pozwala wykorzystać niezjedzoną pieczeń i resztki warzyw, co po świątecznych i sylwestrowych wydatkach może być bardzo pożądane.
SKŁADNIKI
- 500 g pieczonego indyka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka słodka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki bulionu
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 5 pieczarek
- 4 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżeczka chili
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz i sól
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i zeszklić w garnku na oleju wymieszanym z masłem.
- Po ok 2-3 minutach smażenia dodać pokrojoną w paseczki paprykę, podlać bulionem wymieszanym z koncentratem.
- Przyprawić spora szczyptą chili, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
- Pieczarki umyć, pokroić w plastry lub ćwiartki i dodać do garnka razem z kukurydzą.
- Indyka pokroić w kostkę, dodać do potrawki razem z sosem sojowym, doprawić cukrem, solą i pieprzem.
- Całość dusić na minimalnym ogniu lub na płytce przez ok. 10 minut. Zaprawić śmietaną.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego