Indycze kotleciki duszone w sosie piwnym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Indycze kotleciki duszone w sosie piwnym to danie niewymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, za to bardzo smaczne. Duszone w piwie mięso z indyka nabiera wyjątkowej soczystości, a dodany do sosu tymianek nadaje daniu wspaniały aromat.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg piersi z indyka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
- Sos:
- 1 szklanka jasnego piwa
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki
- 4 łyżki śmietany
- szczypta tymianku
- 1 łyżeczka cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i posiekać w kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła.
- Po ok 3 minutach wlać piwo i bulion, po zagotowaniu doprawić tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 min na niewielkim gazie.
- Piersi indycze pokroić na niewielkie kotleciki i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące.
- Pozostałe masło i olej rozgrzać na patelni i usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron, a następnie przełożyć do sosu.
- Dusić ok. 20 min do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.