Indycze kotleciki duszone w sosie piwnym

2021-03-29
Indyk duszony z piwem
Autor: Shutterstock Pierś indyka uduszona w piwie jest miękka i soczysta.
łatwy
30 min
4

Indycze kotleciki duszone w sosie piwnym to danie niewymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, za to bardzo smaczne. Duszone w piwie mięso z indyka nabiera wyjątkowej soczystości, a dodany do sosu tymianek nadaje daniu wspaniały aromat.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz
  •  
  • Sos:
  • 1 szklanka jasnego piwa
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta tymianku
  • 1 łyżeczka cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę obrać i posiekać w kostkę i przesmażyć na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła.
  • Po ok 3 minutach wlać piwo i bulion, po zagotowaniu doprawić tymiankiem, cukrem, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 min na niewielkim gazie.
  • Piersi indycze pokroić na niewielkie kotleciki i delikatnie rozbić. Posolić i popieprzyć, obtoczyć w mące.
  • Pozostałe masło i olej rozgrzać na patelni i usmażyć kotleciki na rumiano z obu stron, a następnie przełożyć do sosu.
  • Dusić ok. 20 min do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietanę i wymieszać.