Idealnie soczyste udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem są soczyste wewnątrz, a ich doskonale chrupiąca skórka jest przepyszna. Skórka i sok z cytryny nadają mięsu aromatu świeżości.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 8 udek z kurczaka
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej, startej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 4 obrane ząbki czosnku
- 1 cytryna cienko pokrojona na plasterki
- 1 główka czosnku
- 3 gałązki świeżego oregano
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj blachę oliwą lub olejem. Wytrzyj kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi.
- W misce wymieszaj skórkę z cytryny, sól, pieprz, bazylię, tymianek, rozmaryn, czosnek w proszku i płatki pieprzu.
- Połóż kurczaka na blasze do pieczenia i skrop go 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Posyp mieszanką przypraw wierzchu każdego uda z kurczaka. Połóż ząbki czosnku i plasterki cytryny wokół kurczaka. Odetnij czubek główki czosnku, a następnie umieść główkę czosnku, obok udek. Weź pozostałą oliwę z oliwek i skrop nią udka kurczaka, główkę czosnku i cytryny.
- Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze 40 minut. Wyjmij udka i posyp listkami świeżego oregano.