Idealnie soczyste udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem

2021-03-29
Idealnie soczyste udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem
Autor: Shutterstock Pyszne udka kurczaka w nowej cytrusowej odsłonie
łatwy
20 min
4

Udka kurczaka pieczone z cytryną i tymiankiem są soczyste wewnątrz, a ich doskonale chrupiąca skórka jest przepyszna. Skórka i sok z cytryny nadają mięsu aromatu świeżości. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 8 udek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżeczki skórki cytrynowej, startej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 4 obrane ząbki czosnku
  • 1 cytryna cienko pokrojona na plasterki
  • 1 główka czosnku
  • 3 gałązki świeżego oregano

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj blachę oliwą lub olejem. Wytrzyj kurczaka do sucha ręcznikami papierowymi.
  • W misce wymieszaj skórkę z cytryny, sól, pieprz, bazylię, tymianek, rozmaryn, czosnek w proszku i płatki pieprzu.
  • Połóż kurczaka na blasze do pieczenia i skrop go 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek. Posyp mieszanką przypraw wierzchu każdego uda z kurczaka. Połóż ząbki czosnku i plasterki cytryny wokół kurczaka. Odetnij czubek główki czosnku, a następnie umieść główkę czosnku, obok udek. Weź pozostałą oliwę z oliwek i skrop nią udka kurczaka, główkę czosnku i cytryny.
  • Piecz przez 20 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz jeszcze 40 minut. Wyjmij udka i posyp listkami świeżego oregano.