Idealna na grilla w upalny dzień: pierś kurczaka marynowana w jogurcie
2022-06-17
łatwy
20 min
6
Lubisz potrawy z grilla? Ten delikatny filet z piersi kurczaka marynowany w jogurcie wprost cię zachwyci – twoich biesiadników zresztą też.
Do sporządzenia tego grillowego dania z kurczaka można zacząć przygotowania wieczór wcześniej. Przez noc mięso doskonale się zamarynuje, skruszeje i przejdzie aromatami przypraw.
SKŁADNIKI
- piersi kurczaka
- jogurt typu greckiego (ok. 200 ml)
- 2–3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
- sok z 1/2 cytryny
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piersi kurczaka podziel na preferowane kawałki (połówki piersi, grube plastry itp.).
- Przygotuj marynatę: do jogurtu dodaj olej, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj.
- Kawałki piersi zanurz w marynacie. Zabezpiecz naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2–3 godziny.
- Przed grillowaniem ułóż piersi na tacce, tak by większość marynaty pozostała na mięsie.
- Grilluj, aż mięso się lekko przyrumieni.
- Podawaj z orzeźwiającą surówką oraz bagietką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne