Idealna na grilla w upalny dzień: pierś kurczaka marynowana w jogurcie

2022-06-17
Pierś kurczaka
Autor: Shutterstock Grillowana pierś kurczaka w marynacie jogurtowej jest niezwykle delikatna i soczysta
łatwy
20 min
6

Lubisz potrawy z grilla? Ten delikatny filet z piersi kurczaka marynowany w jogurcie wprost cię zachwyci – twoich biesiadników zresztą też.

Do sporządzenia tego grillowego dania z kurczaka można zacząć przygotowania wieczór wcześniej. Przez noc mięso doskonale się zamarynuje, skruszeje i przejdzie aromatami przypraw.

SKŁADNIKI

  • piersi kurczaka
  • jogurt typu greckiego (ok. 200 ml)
  • 2–3 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, biały pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka podziel na preferowane kawałki (połówki piersi, grube plastry itp.).
  • Przygotuj marynatę: do jogurtu dodaj olej, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól i pieprz. Wymieszaj.
  • Kawałki piersi zanurz w marynacie. Zabezpiecz naczynie folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2–3 godziny.
  • Przed grillowaniem ułóż piersi na tacce, tak by większość marynaty pozostała na mięsie.
  • Grilluj, aż mięso się lekko przyrumieni.
  • Podawaj z orzeźwiającą surówką oraz bagietką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne