Hamburgery z serem - przepis na hit sezonu grillowego!

2019-02-15
Hamburgery z serem
Autor: Shutterstock Hamburgery z serem w środku to pyszne danie plenerowe
łatwy
30 min
4

Hamburgery z serem kojarzą się nam z niezdrowym fast foodem. Ale przyrządzone własnoręcznie, z porządnych składników, stanowią zdrowe i pożywne, a czasem nawet wykwintne danie. Naucz się z nami robić super smaczne hamburgery z serem wewnątrz soczystego kotleta!

Składniki

3/4 kg mielonej wołowiny

1/2 cebuli, drobno posiekanej

1 filiżanka grubo utartego żółtego sera

1 łyżeczka sosu sojowego

1 jajko

1 ząbek czosnku, drobno posiekanego

1 łyżeczka pietruszki

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu

sól i pieprz

4 miękkie bułki

ketchup

musztarda

1 ogórek konserwowy w plastrach

1 pomidor pokrojony na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzać grill; czystą kratkę należy wcześniej wysmarować oliwą (na przykład z oliwek), używając papierowego ręcznika.

Wymieszać w dużej misce mięso mielone, cebulę, ser, jajko, sos sojowy, czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano, rozmaryn; dosypać sproszkowany czosnek. Dodać pieprzu. Nie solić, ponieważ sos sojowy oraz żółty ser już są wystarczającym źródłem soli. 

Uformować z masy cztery kotlety mielone.

Usmażyć kotlety na grillu - po pięć minut na każdą stronę.

Bułki należy przekroić w poprzek; też można je lekko podpiec na grillu.

Gotowe kotlety kładziemy na dolnej połówce bułki, kotlet smarujemy ketchupem i/albo musztardą, a na to kładziemy plastry pomidora i ogórka. Całość przykrywamy górną połówką bułki.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE