Hamburgery z serem - przepis na hit sezonu grillowego!

2021-03-29
Hamburgery z serem
Autor: Shutterstock Hamburgery z serem w środku to pyszne danie plenerowe
łatwy
30 min
4

Hamburgery z serem kojarzą się nam z niezdrowym fast foodem. Ale przyrządzone własnoręcznie, z porządnych składników, stanowią zdrowe i pożywne, a czasem nawet wykwintne danie. Naucz się z nami robić super smaczne hamburgery z serem wewnątrz soczystego kotleta!

SKŁADNIKI

  • 3/4 kg mielonej wołowiny
  • 1/2 cebuli, drobno posiekanej
  • 1 filiżanka grubo utartego żółtego sera
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka pietruszki
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 4 miękkie bułki
  • ketchup
  • musztarda
  • 1 ogórek konserwowy w plastrach
  • 1 pomidor pokrojony na plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać grill; czystą kratkę należy wcześniej wysmarować oliwą (na przykład z oliwek), używając papierowego ręcznika.
  • Wymieszać w dużej misce mięso mielone, cebulę, ser, jajko, sos sojowy, czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano, rozmaryn; dosypać sproszkowany czosnek. Dodać pieprzu. Nie solić, ponieważ sos sojowy oraz żółty ser już są wystarczającym źródłem soli. 
  • Uformować z masy cztery kotlety mielone.
  • Usmażyć kotlety na grillu - po pięć minut na każdą stronę.
  • Bułki należy przekroić w poprzek; też można je lekko podpiec na grillu.
  • Gotowe kotlety kładziemy na dolnej połówce bułki, kotlet smarujemy ketchupem i/albo musztardą, a na to kładziemy plastry pomidora i ogórka. Całość przykrywamy górną połówką bułki.