Hamburgery z serem - przepis na hit sezonu grillowego!
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Hamburgery z serem kojarzą się nam z niezdrowym fast foodem. Ale przyrządzone własnoręcznie, z porządnych składników, stanowią zdrowe i pożywne, a czasem nawet wykwintne danie. Naucz się z nami robić super smaczne hamburgery z serem wewnątrz soczystego kotleta!
SKŁADNIKI
- 3/4 kg mielonej wołowiny
- 1/2 cebuli, drobno posiekanej
- 1 filiżanka grubo utartego żółtego sera
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekanego
- 1 łyżeczka pietruszki
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
- 4 miękkie bułki
- ketchup
- musztarda
- 1 ogórek konserwowy w plastrach
- 1 pomidor pokrojony na plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać grill; czystą kratkę należy wcześniej wysmarować oliwą (na przykład z oliwek), używając papierowego ręcznika.
- Wymieszać w dużej misce mięso mielone, cebulę, ser, jajko, sos sojowy, czosnek, pietruszkę, bazylię, oregano, rozmaryn; dosypać sproszkowany czosnek. Dodać pieprzu. Nie solić, ponieważ sos sojowy oraz żółty ser już są wystarczającym źródłem soli.
- Uformować z masy cztery kotlety mielone.
- Usmażyć kotlety na grillu - po pięć minut na każdą stronę.
- Bułki należy przekroić w poprzek; też można je lekko podpiec na grillu.
- Gotowe kotlety kładziemy na dolnej połówce bułki, kotlet smarujemy ketchupem i/albo musztardą, a na to kładziemy plastry pomidora i ogórka. Całość przykrywamy górną połówką bułki.