Gulasz ze schabu z warzywami - pyszny i sycący obiad dla całej rodziny
2022-01-21
łatwy
45 min
4
Gulasz ze schabu z warzywami to aromatyczne i pełne składników odżywczych danie typu comfort food. Smaczne mięso, cały zestaw zdrowych warzyw i nieco przypraw tworzą pożywną kombinację, która nasyci nawet dużą rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 marchewki
- 4 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 5-6 pieczarek
- 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
- 1 pęczek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę/plastry.
- Mięso pokroić w niedużą kostkę. Mąkę wymieszać z solą, pieprzem i papryką i mieszanką obruszyć mięso.
- Dokładnie wymieszać, aby mąka z przyprawami pokryła wszystkie kawałki mięsa.
- W dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić tyle mięsa, aby przykryło dno jedną warstwą i smażyć do zrumienienia.
- Zrumienione mięso zdjąć z patelni i usmażyć kolejną porcję, powtarzać aż całe mięso będzie obsmażone.
- Gdy całe mięso będzie już usmażone na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę.
- Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, po czym wlać szklankę bulionu.
- Gotować mieszając, tak aby wmieszać do bulionu wszystkie przyklejone do patelni kawałki mięsa i tłuszczu.
- Przelać do większego garnka, dodać pokrojone warzywa, pomidory z puszki i wlać resztę bulionu.
- Dodać przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i włożyć wcześniej podsmażone mięso. Przykryć i dusić na niedużym ogniu ok 40 min.
- Pod koniec gotowania dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz groszek i gotować jeszcze 10-15 minut.
- Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać obficie posypany siekaną natką, z kromką świeżego chleba.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne