Gulasz ze schabu z warzywami - pyszny i sycący obiad dla całej rodziny

Gulasz ze schabu z warzywami
Autor: Shutterstock Gulasz ze schabu z warzywami to pyszny obiad dla całej rodziny.
łatwy
45 min
4

Gulasz ze schabu z warzywami to aromatyczne i pełne składników odżywczych danie typu comfort food. Smaczne mięso, cały zestaw zdrowych warzyw i nieco przypraw tworzą pożywną kombinację, która nasyci nawet dużą rodzinę.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg schabu wieprzowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1,5 łyżeczki wędzonej papryki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pietruszki
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 5-6 pieczarek
  • 1 szklanka zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
  • 1 pęczek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  •  
  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę/plastry.
  • Mięso pokroić w niedużą kostkę. Mąkę wymieszać z  solą, pieprzem i papryką i mieszanką obruszyć mięso.
  • Dokładnie wymieszać, aby mąka z przyprawami pokryła wszystkie kawałki mięsa.
  • W dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić tyle mięsa, aby przykryło dno jedną warstwą i smażyć do zrumienienia.
  • Zrumienione mięso zdjąć z patelni i usmażyć kolejną porcję, powtarzać aż całe mięso będzie obsmażone.
  • Gdy całe mięso będzie już usmażone na patelnię wrzucić posiekaną cebulę i smażyć przez chwilę.
  • Gdy cebula się zeszkli dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze pół minuty, po czym wlać szklankę bulionu.
  • Gotować mieszając, tak aby wmieszać do bulionu wszystkie przyklejone do patelni kawałki mięsa i tłuszczu.
  • Przelać do większego garnka, dodać pokrojone warzywa, pomidory z puszki i wlać resztę bulionu.
  • Dodać przyprawy, zagotować, zmniejszyć ogień i włożyć wcześniej podsmażone mięso. Przykryć i dusić na niedużym ogniu ok 40 min.
  • Pod koniec gotowania dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki oraz groszek i gotować jeszcze 10-15 minut.
  • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, podawać obficie posypany siekaną natką, z kromką świeżego chleba.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej