Gulasz z udek kurczaka z gotowymi gnocchi: przepis na obiad w 15 minut
2021-11-11
łatwy
15 min
4
Gulasz z udek kurczaka jest łatwy i szybki do przygotowania. Dodając do niego gotowe gnocchi, zyskujemy ekspresowe danie obiadowe. Gotowe gnocchi kupicie w każdym sklepie. W tygodniach kuchni narodowych organizowanych przez dyskony te pyszne kluski ziemniaczane kupicie za pół darmo. Częstujcie się przepisem i nakarmcie rodzinę, jak należy!
Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - 11 sprawdzonych przepisów
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 cebula, pokrojona
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
- 500 ml rosołu z kurczaka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 500 g gotowych włoskich klusek ziemniaczanych - gnocchi
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa.
- W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia.
- Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli.
- Dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć przez pół minuty. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
- Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut.
- Do mięsnego sosu dodać gotowe gnocchi i gotować razem tyle czasu, ile przewiduje instrukcja na opakowaniu. W razie potrzeby dodać trochę przegotowanej wody.
- Przed podaniem dodać zahartowaną sosem śmietanę oraz natkę pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne