Gulasz z udek kurczaka z gotowymi gnocchi: przepis na obiad w 15 minut

Gulasz z udek kurczaka z gotowymi gnocchi: przepis na obiad w 15 minut
Autor: Shutterstock.com Talerz gulaszu z mięsa z udek kurczaka podanego z gotowymi gnocchi
łatwy
15 min
4

Gulasz z udek kurczaka jest łatwy i szybki do przygotowania. Dodając do niego gotowe gnocchi, zyskujemy ekspresowe danie obiadowe. Gotowe gnocchi kupicie w każdym sklepie. W tygodniach kuchni narodowych organizowanych przez dyskony te pyszne kluski ziemniaczane kupicie za pół darmo. Częstujcie się przepisem i nakarmcie rodzinę, jak należy! 

Gulasze z mięsa, dziczyzny i podrobów - 11 sprawdzonych przepisów

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 cebula, pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego
  • 500 ml rosołu z kurczaka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • 500 g gotowych włoskich klusek ziemniaczanych - gnocchi

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka pokroić w poprzek na kawałki wielkości kęsa. 
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia.
  • Dodać pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażyć wszystko razem do zeszklenia cebuli. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy. Smażyć przez pół minuty. Wlać bulion. Doprowadzić do wrzenia.
  • Zmniejszyć ogień. Przykryć pokrywką i dusić przez 15 minut. 
  • Do mięsnego sosu dodać gotowe gnocchi i gotować razem tyle czasu, ile przewiduje instrukcja na opakowaniu. W razie potrzeby dodać trochę przegotowanej wody.
  • Przed podaniem dodać zahartowaną sosem śmietanę oraz natkę pietruszki. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej