Gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Przepis na gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą jest nie tylko egzotyczny, gdyż przepis pochodzi ze słonecznej Jamajki, ale i dietetyczny. Zobacz jak przyrządzić jamajski gulasz drobiowy w sosie z pomidorów.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka suchego długoziarnistego ryżu
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 posiekane cebule
- 1,5 łyżeczki rozdrobnionego ząbka czosnku
- 2 małe piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki stołowe kaparów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Nie dodawaj soli.
- Gdy ryż będzie się gotował, rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż około 3 minut. Zmieszaj w miseczce pokrojone piersi kurczaka z curry, suszonym tymiankiem, zielem angielskim oraz z czarnym i czerwonym pieprzem. Wrzuć je na patelnię i smaż około 4 minut.
- Wymieszaj wino, kapary, fasolę i pomidory. Dodaj je do smażących się piersi. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 5 minut. Wyłóż ryż do miseczki a na wierzch gotowy gulasz.