Gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym

Gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym
Autor: Shutterstock Gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą w sosie pomidorowym to pyszne danie jednogarnkowe.
łatwy
20 min
4

Przepis na gulasz z kurczaka z czerwoną fasolą jest nie tylko egzotyczny, gdyż przepis pochodzi ze słonecznej Jamajki, ale i dietetyczny. Zobacz jak przyrządzić jamajski gulasz drobiowy w sosie z pomidorów.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka suchego długoziarnistego ryżu
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane cebule
  • 1,5 łyżeczki rozdrobnionego ząbka czosnku
  • 2 małe piersi z kurczaka pokrojone w dużą kostkę
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki zmiażdżonego czerwonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów pokrojonych w kostkę

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Nie dodawaj soli.
  • Gdy ryż będzie się gotował, rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć cebulę oraz czosnek i smaż około 3 minut. Zmieszaj w miseczce pokrojone piersi kurczaka z curry, suszonym tymiankiem, zielem angielskim oraz z czarnym i czerwonym pieprzem. Wrzuć je na patelnię i smaż około 4 minut.
  • Wymieszaj wino, kapary, fasolę i pomidory. Dodaj je do smażących się piersi. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj całość przez 5 minut. Wyłóż ryż do miseczki a na wierzch gotowy gulasz.