Gulasz z fasolką i klopsikami: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Gulasz z fasolką i klopsikami to danie uniwersalne – nadaje się do podania w domu, ale jest też idealne na kemping. Proste, sycące, wystarczy za cały posiłek. Podajemy przepis na pyszny gulasz, czyli idealne danie jednogarnkowe.
SKŁADNIKI
- duża cebula
- 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowy)
- 3 strąki papryki
- 4 pomidory
- puszka fasolki konserwowej (fasolkę można zastąpić groszkiem)
- sól, pieprz
- przyprawa typu vegeta lub dowolne gotowe przyprawy do mięs
- papryka w proszku
- 3 ząbki czosnku
- 30 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (aromatycznej, niezbyt suchej, niezbyt grubej)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na oleju.
- Paprykę pokroić w paseczki o długości 3-4 cm. Dodać do cebuli.
- Pomidory obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli.
- Otworzyć puszkę fasolki, wlać do zupy całą zawartość (fasolkę i sok).
- Dusić całość ok. 10 minut.
- Dodać ulubione przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Z mięsa mielonego formować niewielkie kuleczki. Wkładać do zupy i gotować na małym ogniu 10 minut.
- Jeśli ktoś wybrał kiełbasę – należy pokroić ją w półplasterki i w takiej postaci wrzucać do zupy.