Gulasz z fasolką i klopsikami: prosty przepis

gulasz-z-fasolka-i-klopsikami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zamiast klopsików można użyć ulubionej kiełbasy
łatwy
30 min
4

Gulasz z fasolką i klopsikami to danie uniwersalne – nadaje się do podania w domu, ale jest też idealne na kemping. Proste, sycące, wystarczy za cały posiłek. Podajemy przepis na pyszny gulasz, czyli idealne danie jednogarnkowe.

SKŁADNIKI

  • duża cebula
  • 3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • 3 strąki papryki
  • 4 pomidory
  • puszka fasolki konserwowej (fasolkę można zastąpić groszkiem)
  • sól, pieprz
  • przyprawa typu vegeta lub dowolne gotowe przyprawy do mięs
  • papryka w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (aromatycznej, niezbyt suchej, niezbyt grubej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na oleju.
  • Paprykę pokroić w paseczki o długości 3-4 cm. Dodać do cebuli.
  • Pomidory obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli.
  • Otworzyć puszkę fasolki, wlać do zupy całą zawartość (fasolkę i sok).
  • Dusić całość ok. 10 minut.
  • Dodać ulubione przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Z mięsa mielonego formować niewielkie kuleczki. Wkładać do zupy i gotować na małym ogniu 10 minut.
  • Jeśli ktoś wybrał kiełbasę – należy pokroić ją w półplasterki i w takiej postaci wrzucać do zupy.
Mirosława Kopoczek
więcej