Gulasz z fasolką i klopsikami: prosty przepis

2018-02-21
Mirosława Kopoczek
gulasz-z-fasolka-i-klopsikami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zamiast klopsików można użyć ulubionej kiełbasy
łatwy
30 min
4

Gulasz z fasolką i klopsikami to danie uniwersalne – nadaje się do podania w domu, ale jest też idealne na kemping. Proste, sycące, wystarczy za cały posiłek. Podajemy przepis na pyszny gulasz, czyli idealne danie jednogarnkowe.

Składniki

duża cebula

3 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowy)

3 strąki papryki

4 pomidory

puszka fasolki konserwowej (fasolkę można zastąpić groszkiem)

sól, pieprz

przyprawa typu vegeta lub dowolne gotowe przyprawy do mięs

papryka w proszku

3 ząbki czosnku

30 dag mięsa mielonego lub kiełbasy (aromatycznej, niezbyt suchej, niezbyt grubej)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cebulę posiekać. W garnku rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na oleju.

Paprykę pokroić w paseczki o długości 3-4 cm. Dodać do cebuli.

Pomidory obrać, pokroić w ćwiartki, dodać do cebuli.

Otworzyć puszkę fasolki, wlać do zupy całą zawartość (fasolkę i sok).

Dusić całość ok. 10 minut.

Dodać ulubione przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Z mięsa mielonego formować niewielkie kuleczki. Wkładać do zupy i gotować na małym ogniu 10 minut.

Jeśli ktoś wybrał kiełbasę – należy pokroić ją w półplasterki i w takiej postaci wrzucać do zupy.

Mirosława Kopoczek