Gulasz z cielęciny z warzywami: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na to danie mięsne można śmiało zaliczyć do kuchni lekkostrawnej, polecanej przy nadwrażliwości jelit, a szczególnie przy skłonnościach do wzdęć. Sprawdź, jak zrobić gulasz z cielęciny z warzywami.
SKŁADNIKI
- 10 dag cielęciny
- marchew, pietruszka
- 1/4 małego selera
- łyżka mąki
- łyżka soku z cytryny
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka masła
- kilka listków świeżej bazylii
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso i warzywa pokrój w kostkę, zalej szklanką wody, gotuj do miękkości.
- Wymieszaj mąkę z połową szklanki wody, dodaj do mięsa, zagotuj.
- Dopraw sokiem z cytryny, posyp posiekaną bazylią.
- Zestaw z ognia i dodaj masło.
- Jedz z ryżem posypanym natką.