Gulasz z cielęciny z warzywami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Agnieszka Leciejewska, dietetyk
Gulasz z cielęciny z warzywami
Autor: thinkstockphotos.com Gulasz z cielęciną jest pożywny i lekkostrawny
łatwy
30 min
4

Przepis na to danie mięsne można śmiało zaliczyć do kuchni lekkostrawnej, polecanej przy nadwrażliwości jelit, a szczególnie przy skłonnościach do wzdęć. Sprawdź, jak zrobić gulasz z cielęciny z warzywami.

SKŁADNIKI

  • 10 dag cielęciny
  • marchew, pietruszka
  • 1/4 małego selera
  • łyżka mąki
  • łyżka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka masła
  • kilka listków świeżej bazylii
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso i warzywa pokrój w kostkę, zalej szklanką wody, gotuj do miękkości.
  • Wymieszaj mąkę z połową szklanki wody, dodaj do mięsa, zagotuj.
  • Dopraw sokiem z cytryny, posyp posiekaną bazylią.
  • Zestaw z ognia i dodaj masło.
  • Jedz z ryżem posypanym natką.
Agnieszka Leciejewska, dietetyk