Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi Magdy Gessler, jak w "Ziemniak, czy kartofel?" w Zamościu

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi Magdy Gessler, jak w Ziemniak, czy kartofel? w Zamościu
Autor: Shutterstock.com Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi Magdy Gessler, jak w "Ziemniak, czy kartofel?" w Zamościu
łatwy
45 min
4

Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi to przebój kuchennych rewolucji. Magda Gessler po raz kolejny sięgnęła do skarbnicy kuchni polskiej i węgierskiej, aby oszołomić konsumentów sycącym i przepysznym daniem. Zobacz przepis na najlepszy gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi z restauracji "Ziemniak, czy kartofel?" w Zamościu. 

Tym razem Magda Gessler przygotowała gulasz węgierski na bazie wieprzowej karkówki. Uduszone mięso według słów biesiadników rozpływało się w ustach.

Przygotowując gulasz węgierski warto pamiętać o przestrodze znanej restauratorki. Mieloną paprykę należy delikatnie podsmażyć na gorącym oleju. Ale nie spalić! Papryka słodka zawiera sporo cukru i szybko ulega zwęgleniu. Usmażona na czarno gorzknieje i nie nadaje się użytku. Paprykę należy smażyć z wyczuciem, szybko dodając do niej kolejne składniki. 

SKŁADNIKI

  • Na gulasz więgierski:
  • 700 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów w całości
  • 1 szklanka wina czerwonego (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • Na placki ziemniaczane:
  • 6-8 ziemniaków 
  • 1 cebula
  • kilka łyżek mąki
  • 1 jajko
  • majeranek
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę karkówkę i smaż do zrumienienia. 
  • Dodaj cebulę i czosnek smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj paprykę i smaż jeszcze około 2-4 minut. 
  • W tym czasie na innej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj mieloną paprykę słodką i ostrą oraz kminek. Zamieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Ponownie zamieszaj. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj przez 1-2 minuty. 
  • Pomidory przesmażone z mieloną papryką dodaj do gulaszu w rondlu. Wlej 2 szklanki wody lub 1 szklanką wodę i 1 szklankę czerwonego wina. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa. 
  • Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Placki smaż na chrupko na oleju na gorącej patelni.
  • Podawaj po dwa placki ziemniaczane z porcją aormatycznego gulaszu. 
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej