Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi Magdy Gessler, jak w "Ziemniak, czy kartofel?" w Zamościu
Gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi to przebój kuchennych rewolucji. Magda Gessler po raz kolejny sięgnęła do skarbnicy kuchni polskiej i węgierskiej, aby oszołomić konsumentów sycącym i przepysznym daniem. Zobacz przepis na najlepszy gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi z restauracji "Ziemniak, czy kartofel?" w Zamościu.
Tym razem Magda Gessler przygotowała gulasz węgierski na bazie wieprzowej karkówki. Uduszone mięso według słów biesiadników rozpływało się w ustach.
Przygotowując gulasz węgierski warto pamiętać o przestrodze znanej restauratorki. Mieloną paprykę należy delikatnie podsmażyć na gorącym oleju. Ale nie spalić! Papryka słodka zawiera sporo cukru i szybko ulega zwęgleniu. Usmażona na czarno gorzknieje i nie nadaje się użytku. Paprykę należy smażyć z wyczuciem, szybko dodając do niej kolejne składniki.
SKŁADNIKI
- Na gulasz więgierski:
- 700 g karkówki wieprzowej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone papryki
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/3 łyżeczki kminku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów w całości
- 1 szklanka wina czerwonego (opcjonalnie)
- sól i pieprz
- Na placki ziemniaczane:
- 6-8 ziemniaków
- 1 cebula
- kilka łyżek mąki
- 1 jajko
- majeranek
- pieprz, sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę karkówkę i smaż do zrumienienia.
- Dodaj cebulę i czosnek smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj paprykę i smaż jeszcze około 2-4 minut.
- W tym czasie na innej patelni, na średnim ogniu rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj mieloną paprykę słodką i ostrą oraz kminek. Zamieszaj i dodaj koncentrat pomidorowy. Ponownie zamieszaj. Dodaj pomidory z puszki. Podgrzewaj przez 1-2 minuty.
- Pomidory przesmażone z mieloną papryką dodaj do gulaszu w rondlu. Wlej 2 szklanki wody lub 1 szklanką wodę i 1 szklankę czerwonego wina. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa.
- Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mąkę, całe jajko, sporo majeranku, pieprz, sól. Wszystkie składniki wymieszaj. Placki smaż na chrupko na oleju na gorącej patelni.
- Podawaj po dwa placki ziemniaczane z porcją aormatycznego gulaszu.