Gulasz meksykański z kurczakiem. Idealny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny
2023-05-10
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Jeżeli lubicie dania jednogarnkowe, ten przepis na pewno przypadnie wam do smaku. W gulaszu meksykańskim z kurczakiem znalazły się kolorowe warzywa i aromatyczne przyprawy, które podkręcają smak dania. Oto sprawdzony przepis na gulasz z kurczakiem rodem z gorącego Meksyku.
Jak zrobić gulasz meksykański z kurczakiem?
W większym garnku podsmaża się kurczaka, a następnie dodaje cebulę, ziemniaki i paprykę. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu i gotowanie, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie dodaje się czerwoną fasolę z puszki i krojone pomidory. Całość należy doprawić, wymieszać i gotować około 15 minut.
Przepis na gulasz meksykański z kurczakiem
- Gulasz według tego przepisu robi się w kilku prostych krokach. Wystarczy pokroić składniki i w odpowiedniej kolejności wrzucać do większego garnka.
- To szybki przepis na pyszny i aromatyczny gulasz z dodatkiem mięsa drobiowego. Przyrządzenie dania nie zajmie więcej niż 45 minut.
- Lista składników potrzebnych do zrobienia tego jednogarnkowego dania jest dość krótka. Wszystkie produkty są dostępne bez względu na porę roku.
- Danie można podawać z nachosami, świeżymi ziołami, ćwiartkami limonki i startym żółtym serem.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę. Często mieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli.
- Wlać bulion warzywny, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować, aż ziemniaki będą się miękkie.
- Dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę i krojone pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i słodką papryką. Wymieszać i gotować około 15 minut.
- Podawać na gorąco z ćwiartkami limonki, świeżą kolendrą i odrobiną startego żółtego sera.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne