Gulasz meksykański z kurczakiem. Idealny jednogarnkowy obiad dla całej rodziny

gulasz meksykański z kurczakiem
Autor: Shutterstock Gulasz meksykański z kurczakiem to pomysł pyszny i sycący obiad rodem z Meksyku.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeżeli lubicie dania jednogarnkowe, ten przepis na pewno przypadnie wam do smaku. W gulaszu meksykańskim z kurczakiem znalazły się kolorowe warzywa i aromatyczne przyprawy, które podkręcają smak dania. Oto sprawdzony przepis na gulasz z kurczakiem rodem z gorącego Meksyku.

Jak zrobić gulasz meksykański z kurczakiem?

W większym garnku podsmaża się kurczaka, a następnie dodaje cebulę, ziemniaki i paprykę. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu i gotowanie, aż ziemniaki staną się miękkie. Następnie dodaje się czerwoną fasolę z puszki i krojone pomidory. Całość należy doprawić, wymieszać i gotować około 15 minut.

Przepis na gulasz meksykański z kurczakiem

  • Gulasz według tego przepisu robi się w kilku prostych krokach. Wystarczy pokroić składniki i w odpowiedniej kolejności wrzucać do większego garnka.
  • To szybki przepis na pyszny i aromatyczny gulasz z dodatkiem mięsa drobiowego. Przyrządzenie dania nie zajmie więcej niż 45 minut.
  • Lista składników potrzebnych do zrobienia tego jednogarnkowego dania jest dość krótka. Wszystkie produkty są dostępne bez względu na porę roku.
  • Danie można podawać z nachosami, świeżymi ziołami, ćwiartkami limonki i startym żółtym serem.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojonego w kostkę kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i posiekany czosnek, a po chwili obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę. Często mieszać i smażyć, aż cebula się zeszkli.
  • Wlać bulion warzywny, zagotować i zmniejszyć ogień. Gotować, aż ziemniaki będą się miękkie.
  • Dodać odsączoną z zalewy czerwoną fasolę i krojone pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, kminem rzymskim i słodką papryką. Wymieszać i gotować około 15 minut.
  • Podawać na gorąco z ćwiartkami limonki, świeżą kolendrą i odrobiną startego żółtego sera.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej