Gulasz kartoflany - treściwy obiad z ziemniaków z winną nutą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Wystarczy kilka warzyw, a by przygotować smaczny i niedrogi gulasz kartoflany. Jeśli chcemy daniu nadać nieco eleganckiej, winnej nuty dodajmy do niego odrobinę czerwonego wina. To świetny sposób na podkreślenie smaku warzyw a także pomysł na wykorzystanie resztek wina.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 3 papryki czerwone
- 2 cebule
- 2 gałązki szałwii
- 3 łyżki masła
- 300 g kiszonej kapusty
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, oczyścić z nasion i okroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Szałwię posiekać.
- Cebulę zeszklić na maśle w sporym garnku, dodać ziemniaki, paprykę, kapustę i koncentrat pomidorowy.
- Przyprawić szałwią, wymieszać i gotować 5 min, po czym podlać bulionem sokiem pomidorowym i winem. Doprawić solą i pieprzem.
- Gulasz dusić około 20 min. pod przykryciem, a następnie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynu.