Gulasz jagnięcy z cukinią
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Pyszna jagnięcina to idealne mięso do przygotowania nie tylko pieczeni, ale też gulaszy czy potrawek. Doskonale komponuje się z warzywami - dlatego proponujemy gulasz z jagnięciny z cukinią - danie inspirowane kuchnią irlandzką.
SKŁADNIKI
- 1 kg jagnięciny (karkówki lub łopatki)
 - 3 łyżki przyprawy do gyrosa Knorr
 - 50 dag cebuli
 - 50 dag cukinii
 - 3 łyżki oleju
 - 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
 - 0.5 litra bulionu mięsnego
 - 2 listki laurowe
 - pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr.
 - Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.
 - Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.
 - Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
 - Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min.
 - Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.