Gulasz jagnięcy z cukinią
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Pyszna jagnięcina to idealne mięso do przygotowania nie tylko pieczeni, ale też gulaszy czy potrawek. Doskonale komponuje się z warzywami - dlatego proponujemy gulasz z jagnięciny z cukinią - danie inspirowane kuchnią irlandzką.
SKŁADNIKI
- 1 kg jagnięciny (karkówki lub łopatki)
- 3 łyżki przyprawy do gyrosa Knorr
- 50 dag cebuli
- 50 dag cukinii
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki wina czerwonego wytrawnego
- 0.5 litra bulionu mięsnego
- 2 listki laurowe
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umyj mięso, osusz, pokrój w kostkę równej wielkości i posyp przyprawą do gyrosa Knorr.
- Umyj cebule i cukinie, pokrój w krążki.
- Rozgrzej olej w rondlu, włóż jagnięcinę i przesmaż ze wszystkich stron.
- Zalej mięso winem i bulionem, dodaj listki laurowe, oprósz pieprzem i duś 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
- Podsmaż cukinie z cebulą na patelni i dodaj do gulaszu. Gotuj jeszcze 15 min.
- Podawaj gulasz z kuskusem lub inną kaszą.