Gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku: przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Gulasze to pyszne dania mięsno-warzywne. Nie sposób im się oprzeć, zwłaszcza, gdy do ich przygotowania używa się świeżych grzybów. Podajemy przepis na gulasz drobiowy z grzybami po myśliwsku. Sprawdź, jak go zrobić.
SKŁADNIKI
- 50 dag kurczaka
- 2 dag mąki
- tłuszcz do smażenia
- 40 dag świeżych grzybów
- 8 dag cebuli
- 3 dag koncentratu pomidorowego
- 100 ml białego wina
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- przyprawa myśliwska
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać przyprawami i mąką, a następnie zarumienić na ogniu, skropić wodą i dusić pod przykryciem.
- Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Dodać do mięsa i dusić jeszcze 10 minut.
- Po upływie tego czasu dodać wino i przyprawy. Poddusić jeszcze chwilę.
- Podawać z gorący z ziemniakami.