Gulasz drobiowy z bulgurem: jednogarnkowy obiad w 30 minut

Gulasz drobiowy z bulgurem: jednogarnkowy obiad w 30 minut
Autor: Shutterstock.com Gulasz drobiowy z bulgurem i natką pietruszki
łatwy
30 min
4

Drobiowy gulasz to danie ekspresowe. Jeśli dodamy do nie kaszę bulgur to otrzymamy sycące danie jednogarnkowe. Czysta oszczędność czasu, naczyń i zmywania. Uwielbiam takie rozwiązania. Autorem tego przepysznego konceptu jest mój przyjaciel pisarz kryminałów. Gdy pisze nową książkę nie ma czasu na pichcenie, więc wybiera najłatwiejsze rozwiązania. Spróbuj także ty przepisu na łatwy gulasz z bulgurem! 

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa z udek kurczaka, bez skóry i kości
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 marchew, starta na tarce o dużych otworach
  • 1 cebula, posiekana drobno
  • 6 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa lub kebabu
  • 500 ml rosołu z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka pokroić w kostkę wielkości małego kęsa.
  • W rondlu rozgrzać oliwę. Dodać pokrojone mięso i zrumienić.
  • Do zrumienionego mięsa dodać marchew i cebulę. Smażyć do zeszklenia cebuli i zmiękczenia marchewki. 
  • Następnie dodać czosnek oraz przyprawę do gyrosa (kebabu). Mieszając, smażyć jeszcze pół minuty.
  • Wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Dodać bulgur. Wymieszać. Gotować na małym ogniu przez 15 minut. 
  • Podawać ewentualnie posypane natką pietruszki. 
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej