Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis

2021-03-29
PUF
jak-zrobic-grillowane-zielone-szparagi-z-wolowina-marynowana-w-teriyaki.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Szparagi z grilla fenomenalnie komponują się z przyrządzonym na ruszcie mięsem
średni
40 min
4

Plastry aromatycznej wołowiny  ułożone na zgrillowanych szparagach mogą być wykwintną przystawką lub samodzielnym, lekkim daniem na upalne popołudnie - można podać je z grzankami, jajkami i białym winem. Korzystajmy, póki trwa sezon!

SKŁADNIKI

  • pęczek zielonych szparagów
  • 200 g wołowiny bardzo dobrej jakości
  • 100 ml sosu teriyaki
  • niewielka papryczka chili (duża, jeśli lubicie jeść na ostro)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szparagi oczyścić, przekroić wzdłuż na pół (razem z główkami). Wrzucić do misy, skropić oliwą i doprawić do smaku, odstawić na kilka chwil.
  • Teriyaki zagotować z chili, odparować około jednej trzeciej objętości, wystudzić.
  • W międzyczasie obsmażyć wołowinę z obydwu stron - szybko i na dużym ogniu, przełożyć do brytfanki, ostudzić po czym zalać sosem teriyaki z chili. Marynować co najmniej pół godziny.
  • Szparagi grillować, a następnie ułożyć na talerzu.
  • Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na szparagach.
PUF