Grillowane zielone szparagi z wołowiną: przepis
2021-03-29
średni
40 min
4
Plastry aromatycznej wołowiny ułożone na zgrillowanych szparagach mogą być wykwintną przystawką lub samodzielnym, lekkim daniem na upalne popołudnie - można podać je z grzankami, jajkami i białym winem. Korzystajmy, póki trwa sezon!
SKŁADNIKI
- pęczek zielonych szparagów
- 200 g wołowiny bardzo dobrej jakości
- 100 ml sosu teriyaki
- niewielka papryczka chili (duża, jeśli lubicie jeść na ostro)
- łyżka oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szparagi oczyścić, przekroić wzdłuż na pół (razem z główkami). Wrzucić do misy, skropić oliwą i doprawić do smaku, odstawić na kilka chwil.
- Teriyaki zagotować z chili, odparować około jednej trzeciej objętości, wystudzić.
- W międzyczasie obsmażyć wołowinę z obydwu stron - szybko i na dużym ogniu, przełożyć do brytfanki, ostudzić po czym zalać sosem teriyaki z chili. Marynować co najmniej pół godziny.
- Szparagi grillować, a następnie ułożyć na talerzu.
- Wołowinę pokroić w bardzo cienkie plastry i ułożyć na szparagach.