Gotowe w 30 minut! Makaron z mieloną wołowiną w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Makaron z mieloną wołowiną w sosie pomidorowym można bardzo łatwo przygotować w 30 minut. Szybko i sprytnie! Bo wszystko gotujemy razem na jednej patelni. Nie ma potrzeby oddzielnego gotowania makaronu. Po prostu genialnie łatwe!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 cebuli (posiekanej)
- 2 ząbki czosnku (zmiażdżone lub drobno posiekane)
- 500 gramów mielonego mięsa wołowego
- 1 puszka 400 g posiekanych pomidorów
- 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1 1/2 szklanki bulionu wołowego
- 1 łyżka suszonych ziół włoskich
- 2 szklanki suchego makaronu penne
- 1/2 szklanki startego sera mozzarella (lub dowolnego innego sera)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do tego przepisu potrzebna będzie duża patelnia z pokrywką. Jeśli nie masz patelni z pokrywką, możesz zamiast pokrywki użyć folii aluminiowej.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez 2 minuty, aż cudowny zapach wypełni kuchnię. Dodaj mieloną wołowinę i smaż do zrumienienia, czyli około 5 minut.
- Dodaj pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion wołowy, zioła i wymieszaj.
- Zmniejsz ogień, dodaj makaron i zamieszaj. Przykryj i gotuj przez 15 minut, mieszając przynajmniej raz podczas gotowania.
- Po 15 minutach zdejmij pokrywkę i sprawdź, czy makaron jest ugotowany. W razie potrzeby gotuj jeszcze przez kilka minut.
- Posyp serem i przykryj ponownie na kolejne 2 minuty, aż ser się stopi. Jeśli użyłeś patelni odpornej na działanie piekarnika (np. żeliwną), możesz ją włożyć pod grill, aby stopić ser.
- Zdejmij patelnię z ognia i podaj natychmiast!