Golonka z indyka. Tym daniem zaskoczysz wszystkich
2022-08-05
łatwy
100 min
4
To proste i pyszne danie. A ponieważ golonki są z indyka, a nie z wieprzowiny, to także lekkie.
SKŁADNIKI
- 4 golonki z indyka
- włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1,5 szklanki bulionu (najlepiej drobiowego)
- przyprawy: sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, goździk, ostra papryka, suszony lubczyk
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać w piórka.
- Pozostałe warzywa pokroić w słupki.
- Natrzeć mięso przyprawami (solą, pieprzem, ostrą papryką i lubczykiem).
- Obsmażyć każdą golonkę na tłuszczu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
- Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe warzywa i posiekany czosnek. Całość zalać bulionem rozrobionym z koncentratem pomidorowym. Dodać ziele angielskie, goździk i listek laurowy.
- Chwilę poddusić warzywa, następnie zalać nimi golonki.
- Mięso z warzywami piec pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej) w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C. Po godzinie zdjąć przykrycie i piec jeszcze pół godziny bez – do miękkości i zrumienienia golonek.
- Golonki w warzywach podawać z opiekanymi ziemniakami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego