Golonka z indyka. Tym daniem zaskoczysz wszystkich

2022-08-05
Golonka z indyka w warzywach
Autor: Shutterstock Golonka z indyka w warzywach jest delikatna i pyszna
łatwy
100 min
4

To proste i pyszne danie. A ponieważ golonki są z indyka, a nie z wieprzowiny, to także lekkie.

SKŁADNIKI

  • 4 golonki z indyka
  • włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szklanki bulionu (najlepiej drobiowego)
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy, goździk, ostra papryka, suszony lubczyk
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać w piórka.
  • Pozostałe warzywa pokroić w słupki.
  • Natrzeć mięso przyprawami (solą, pieprzem, ostrą papryką i lubczykiem).
  • Obsmażyć każdą golonkę na tłuszczu. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażyć cebulę. Dodać pozostałe warzywa i posiekany czosnek. Całość zalać bulionem rozrobionym z koncentratem pomidorowym. Dodać ziele angielskie, goździk i listek laurowy.
  • Chwilę poddusić warzywa, następnie zalać nimi golonki.
  • Mięso z warzywami piec pod przykryciem (można użyć folii aluminiowej) w piekarniku nastawionym na temperaturę 180°C. Po godzinie zdjąć przykrycie i piec jeszcze pół godziny bez – do miękkości i zrumienienia golonek.
  • Golonki w warzywach podawać z opiekanymi ziemniakami.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego