Gołąbki zapiekane - przepis na gołąbki z piekarnika, zapiekane z ziemniakami i sosem

Gołąbki zapiekane - przepis na gołąbki z piekarnika, zapiekane z ziemniakami i sosem
Autor: Shutterstock Gotowe gołąbki można zapiec w piekarniku zamiast dusić je w sosie
łatwy
45 min
4

Gołąbki z piekarnika, zapiekane z ziemniakami i sosem to łatwe do przygotowania i pyszne danie dla całej rodziny. dodatek ziemniaków sprawia, że cały obiad piecze się nam w jednym naczyniu. Ja przygotowuję te gołąbki z kapusty włoskiej, która szybciej się piecza, a na dodatek łatwiej się ją dzieli na liście. Oczywiście można je także zrobić z tradycyjnej kapusty białej.

SKŁADNIKI

  • 1 duża, luźna główka kapusty włoskiej
  • 1 kg surowego mięsa mielonego - wieprzowego lub drobiowego
  • 2 torebki ryżu (gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu)
  • 2 zeszklone cebule
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • sól, pieprz
  • po 3 liście laurowe i ziele angielskie
  • 1 kg ziemniaków
  • Sos pomidorowy:
  • 2 cebule
  • 2 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  •  0,5 l przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu/wody
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z kapusty wycinamy głąb. Do dużego garnka z wrzątkiem wkładamy kapustę głąbem do dołu (na około 5 minut), po czym odwracamy ją głąbem do góry, parzymy kolejne 3-4 minuty i wyjmujemy z garnka.
  • Gdy kapusta trochę przestygnie, delikatnie zdejmujemy liście z główki. Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałą część łodygi, dzięki czemu gołąbki łatwiej będą się zawijały.
  • Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem, zeszkloną cebulą, czosnkiem, solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy farsz.
  • Na każdy liść nakładamy farsz, zwijamy zaczynając od miejsca, w którym była zgrubiała łodyga, następnie boki i formujemy gołąbka. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm.
  • Naczynie w którym będziemy zapiekać potrawę smarujemy tłuszczem, dno i boki wykładamy plasterkami ziemniaków, które lekko solimy.
  • Zawinięte gołąbki przekładamy do naczynia, jeśli zostały nam jeszcze plasterki ziemniaków, możemy je włożyć na sztorc pomiędzy gołąbki.
  • Przygotowujemy sos - cebule szklimy na maśle, dodajemy pomidory obrane ze skórki, przecier i bulion, podduszamy na patelni i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym sosem polewamy gołąbki, przykrywamy je folią aluminiową i pieczemy około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy, czy kapusta i ziemniaki są już miękkie. Jeśli nie, dopiec do miękkości - można odkryte, by ładnie się zrumieniły z wierzchu.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej