Genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków
2022-04-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Filet z piersi kurczaka to wartościowe mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepsze jest pierś pieczona, ale w codziennym życiu potrzebujemy trochę ożywczego sosu. Dlatego warto udusić pierś kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem. To genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków. Spróbujcie i sami oceńcie!
SKŁADNIKI
- Na smażony filet z piersi kurczaka:
- 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- Na śmietanowy sos szpinakowy:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
- 1 szklanka gęstej śmietany kremówki
- 300 g młodych liści szpinaku
- 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Natrzyj piersi kurczaka 1 łyżeczką oliwy z oliwek i dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku czosnkowym, bazylią i rozmarynem.
Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Umieść piersi z kurczaka na patelni i smaż przez 8 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie się łatwo przesuwał po dnie patelni, a brzegi nie będą nieprzezroczyste. - Odwróć piersi na druga stronę. Przykryj patelnię i zmniejsz ogień. Kontynuuj smażenie przez 10 minut. Wyjmij kurczaka z patelni, przykryj i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj bulion z kurczaka i zeskrob kawałki przyklejone na dnie patelni. Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
- Dodaj młody szpinak; gotuj przez minutę lub do chwili, gdy zwiędnie. Dotaj parmezan i pozwól mu się stopić.
- Piersi z kurczaka przełóż z powrotem na patelnię. Podgrzewaj je w sosie przez około 3 do 4 minut. Zdejmij z ognia i podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?