Genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków

Genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków
Autor: Shutterstock.com Genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Filet z piersi kurczaka to wartościowe mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Najlepsze jest pierś pieczona, ale w codziennym życiu potrzebujemy trochę ożywczego sosu. Dlatego warto udusić pierś kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem. To genialny przepis na pierś kurczaka w sosie do tłuczonych ziemniaków. Spróbujcie i sami oceńcie!

SKŁADNIKI

  • Na smażony filet z piersi kurczaka:
  • 4 piersi z kurczaka bez kości i skóry
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Na śmietanowy sos szpinakowy:
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka o niskiej zawartości sodu
  • 1 szklanka gęstej śmietany kremówki
  • 300 g młodych liści szpinaku
  • 1/2 szklanki świeżo startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natrzyj piersi kurczaka 1 łyżeczką oliwy z oliwek i dopraw solą, pieprzem, papryką w proszku czosnkowym, bazylią i rozmarynem.
    Rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu. Umieść piersi z kurczaka na patelni i smaż przez 8 minut lub do momentu, gdy kurczak będzie się łatwo przesuwał po dnie patelni, a brzegi nie będą nieprzezroczyste.
  • Odwróć piersi na druga stronę. Przykryj patelnię i zmniejsz ogień. Kontynuuj smażenie przez 10 minut. Wyjmij kurczaka z patelni, przykryj i odstaw na bok.
  • Na tej samej patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i smaż przez 30 sekund, aż zacznie pachnieć.
  • Dodaj bulion z kurczaka i zeskrob kawałki przyklejone na dnie patelni. Dodaj śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Dodaj młody szpinak; gotuj przez minutę lub do chwili, gdy zwiędnie. Dotaj parmezan i pozwól mu się stopić.
  • Piersi z kurczaka przełóż z powrotem na patelnię.  Podgrzewaj je w sosie przez około 3 do 4 minut. Zdejmij z ognia i podawaj z tłuczonymi ziemniakami. 
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Piersi kurczaka hasselback: instrukcja krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej