Klopsiki mięsno-warzywne w sosie koperkowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Przepis na frykadele, czyli swojskie klopsiki z indyka w sosie koperkowym, proste i szybkie danie na obiadowe dla całej rodziny. Klopsiki mięsne podawaj z ziemniakami, makaronem, kluseczkami domowymi lub ryżem. Doskonale pasuje do nich surówka z marchewki czy surówka z buraczków.
SKŁADNIKI
- Klopsiki: pół kilograma mięsa mielonego z indyka (lub wymieszanego pół na pół z wieprzowym)
- Drobno utarte warzywa (marchew, pietruszka, seler)
- Nurowe jajko
- Namoczona sucha kajzerka
- Sól
- Sos: koperek, mąka ziemniaczana, sól, mleko
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki klopsików wymieszaj ze sobą, uformuj kulki i gotuj we wrzątku.
- W drugim garnuszku zagotuj wodę pół na pół z mlekiem, wsyp pokrojony koperek i lekko posól. Po około 5 minutach zagęść mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w zimnej wodzie.
- Klopsiki podawaj z ziemniakami, makaronem, kluseczkami domowymi lub ryżem. Doskonale pasuje do nich surówka z marchewki czy jarzynka z buraczków.