Klopsiki mięsno-warzywne w sosie koperkowym

2021-03-29
Klopsiki/pulpety
Autor: thinkstockphotos.com Klopsiki mięsne podawaj z sosem i ulubioną surówką
łatwy
30 min
4

Przepis na frykadele, czyli swojskie klopsiki z indyka w sosie koperkowym, proste i szybkie danie na obiadowe dla całej rodziny. Klopsiki mięsne podawaj z ziemniakami, makaronem, kluseczkami domowymi lub ryżem. Doskonale pasuje do nich surówka z marchewki czy surówka z buraczków.

SKŁADNIKI

  • Klopsiki: pół kilograma mięsa mielonego z indyka (lub wymieszanego pół na pół z wieprzowym)
  • Drobno utarte warzywa (marchew, pietruszka, seler)
  • Nurowe jajko
  • Namoczona sucha kajzerka
  • Sól
  • Sos: koperek, mąka ziemniaczana, sól, mleko

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki klopsików wymieszaj ze sobą, uformuj kulki i gotuj we wrzątku.
  • W drugim garnuszku zagotuj wodę pół na pół z mlekiem, wsyp pokrojony koperek i lekko posól. Po około 5 minutach zagęść mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w zimnej wodzie. 
  • Klopsiki podawaj z ziemniakami, makaronem, kluseczkami domowymi lub ryżem. Doskonale pasuje do nich surówka z marchewki czy jarzynka z buraczków.