Francuski bigos choucroute: przepis
2021-03-29
średni
220 min
4
Francuski bigos choucroute to danie stworzone dla wszystkich wielbicieli kuchni francuskiej. Przed podaniem wyjmujemy mięsa i kiełbaski. Schab i boczek kroimy w plastry. Na dużym półmisku układamy kapustę, a na niej dekoracyjnie golonkę, schab, boczek i kiełbaski.
SKŁADNIKI
- 1 kg kiszonej, łagodnej kapusty
- 1 mała golonka
- 25 dag surowego boczku
- 25 dag surowego schabu bez kości
- 3 kiełbaski grillowe
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 350 ml bulionu mięsnego
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 2 łyżki smalcu, najlepiej gęsiego
- 25 ml calvadosu
- bouquet garni (liść laurowy, po gałązce natki pietruszki, majeranku i tymianku)
- 10 pokruszonych jagód jałowca
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z kiszonej kapusty odciskamy nadmiar soku. Boczek, schab i golonkę myjemy i osuszamy. Warzywa obieramy, cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej.
- W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Smażymy cebulę na rumiano, dodajemy kapustę, wino i bulion. Gdy się zagotuje, dodajemy marchewkę, bouquet garni zawiązany w gazę i resztę przypraw. Przykrywamy i gotujemy na maleńkim ogniu około 3 godzin.
- Po 30 minutach gotowania dodajemy golonkę, po godzinie boczek, a po kolejnych 30 minutach - schab. Kwadrans potem wlewamy calvados i wkładamy kiełbaski.
- Od tej pory nie mieszamy już potrawy, pilnując, by się nie przypaliła. Przed podaniem wyjmujemy mięsa i kiełbaski. Schab i boczek kroimy w plastry.
- Na dużym półmisku układamy kapustę, a na niej dekoracyjnie golonkę, schab, boczek i kiełbaski. Podajemy do chleba lub ziemniaków z wody.