Fit burgery z indyka z cukinią: pomysł na zdrowy fast food
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Hamburgery do niedawna kojarzyły się wyłącznie z niezdrową żywnością, której powinniśmy unikać prowadząc zdrowy tryb życia. Jak się okazuje przy zdrowej diecie nie musimy rezygnować z burgerów, a jedynie zmienić ich recepturę i sposób przygotowania. Zobaczcie jak przyrządzić dietetyczne burgery z indyka!
Prawdziwym hitem są dietetyczne burgery. Dominika Fetraś, blogerka kulinarna, która była gościem jednego z porannych programów śniadaniowych. przygotowała danie w wersji fit, czyli burgery z indyka z cukinią. Do tego zamiast tłustego, majonezowego sosu, zaproponowała lekki tzatziki. Po wypróbowaniu jej przepisu dieta nie będzie już przeszkodą w jedzeniu fast foodów!
SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- sól, pieprz
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso mielone z indyka wymieszać z przyprawami
- Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
- Wymieszać cukinię z mięsem.
- Uformować burgery i albo grillować je, albo obsmazyc na grillowej patelni na małej ilości oliwy.
- Podawać w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem sosu tzatziki z jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.