Fit burgery z indyka z cukinią: pomysł na zdrowy fast food

Milena Tuzimek
Fit burgery z indyka z cukinią: pomysł na zdrowy fast food
Autor: Shutterstock Burgery nie muszą ociekac tłuszczem i zawierać milionów kalorii...
łatwy
30 min
4

Hamburgery do niedawna kojarzyły się wyłącznie z niezdrową żywnością, której powinniśmy unikać prowadząc zdrowy tryb życia. Jak się okazuje przy zdrowej diecie nie musimy rezygnować z burgerów, a jedynie zmienić ich recepturę i sposób przygotowania. Zobaczcie jak przyrządzić dietetyczne burgery z indyka!

Bądź fit na wiosnę z Super Expressem: specjalny plakat z 15 trikami jak się odchudzać 25 marca w sprzedaży razem z Super Expressem za 3,99 zł

Prawdziwym hitem są dietetyczne burgery. Dominika Fetraś, blogerka kulinarna, która była gościem jednego z porannych programów śniadaniowych.  przygotowała danie w wersji fit, czyli burgery z indyka z cukinią. Do tego zamiast tłustego, majonezowego sosu, zaproponowała lekki tzatziki. Po wypróbowaniu jej przepisu dieta nie będzie już przeszkodą w jedzeniu fast foodów!

 

SKŁADNIKI

  • 400 g mielonego mięsa z indyka
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone z indyka wymieszać z przyprawami
  • Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku.
  • Wymieszać cukinię z mięsem. 
  • Uformować burgery i albo grillować je, albo obsmazyc na grillowej patelni na małej ilości oliwy. 
  • Podawać w pełnoziarnistych bułkach z dodatkiem sosu tzatziki z jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu.
Milena Tuzimek