Filet z kurczaka a la hasselback z serem i pomidorami

2021-03-29
Filet z kurczaka a la hasselback z serem i pomidorami
Autor: thinkstockphotos.com Filet z kurczaka ponacinany a la hasselback i wypełniony żółtym serem oraz plastrami pomidorów to świetny pomysł na obiad. 
łatwy
15 min
4

Filet z piersi kurczaka á la hasselback to prosty sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Wystarczy naciąć pierś kurczaka i w nacięcia wsunąć plastry żółtego sera oraz pomidorów. Tak przygotowane filety z piersi kurczaka pieką się szybciej. Podczas pieczenia ser łączy się z pomidorami, dodając smaku delikatnej piersi kurczaka. 

Polecamy także przepis na Pierś kurczka a la hasselback ze szpinakiem oraz Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej 

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś z kurczaka albo 2 filety z piersi
  • 100 g żółtego sera
  • 3-4 pomidory
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwie połówki piersi umyć, osuszyć, ponacinać, ale nie kroić do końca (mięso ma pozostać w jednym kawałku).
  • Ser pokroić na cienkie plasterki wielkości pudełka od zapałek. Pomidory pokroić na półplasterki.
  • W powstałe w mięsie nacięcia wsunąć po plasterku żółtego sera i pomidora, doprawić solą i pieprzem.
  • Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.