Filet z kurczaka a la hasselback z serem i pomidorami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Filet z piersi kurczaka á la hasselback to prosty sposób na szybkie przygotowanie obiadu. Wystarczy naciąć pierś kurczaka i w nacięcia wsunąć plastry żółtego sera oraz pomidorów. Tak przygotowane filety z piersi kurczaka pieką się szybciej. Podczas pieczenia ser łączy się z pomidorami, dodając smaku delikatnej piersi kurczaka.
Polecamy także przepis na Pierś kurczka a la hasselback ze szpinakiem oraz Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej
SKŁADNIKI
- podwójna pierś z kurczaka albo 2 filety z piersi
- 100 g żółtego sera
- 3-4 pomidory
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dwie połówki piersi umyć, osuszyć, ponacinać, ale nie kroić do końca (mięso ma pozostać w jednym kawałku).
- Ser pokroić na cienkie plasterki wielkości pudełka od zapałek. Pomidory pokroić na półplasterki.
- W powstałe w mięsie nacięcia wsunąć po plasterku żółtego sera i pomidora, doprawić solą i pieprzem.
- Piec 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.