Filet z farszem z kurek
2021-03-29

średni
45 min
4
Sezon na kurki rozpoczyna się w lipcu i kończy się dopiero na początku października. Warto ich spróbować, właśnie w tym okresie, bo najsmaczniejsze są te przyniesione prosto z lasu. Taki filet będzie ciekawym urozmaiceniem.
SKŁADNIKI
- 30 dag kurek
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- cebula
- ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej szałwii
- 4 łyżki oliwy
- szklanka bulionu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurki dokładnie oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
- Na patelni rozgrzej połowę oliwy, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki, smaż ok. 15 minut.
- Wymieszaj z szałwią, przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Piersi rozkrój na połowy, lekko rozbij, posyp solą i pieprzem.
- Nałóż po porcji farszu, zwiń, zwiąż nitką lub zepnij wykałaczką.
- Mięso obsmaż na reszcie oliwy, wlej bulion, duś 30 minut.