Filet z farszem z kurek

2021-03-29
Filet z kurczaka nadziewany kurkami
Autor: Shutterstock Filet z kurczaka nadziewany kurkami to pyszne danie obiadowe
średni
45 min
4

Sezon na kurki rozpoczyna się w lipcu i kończy się dopiero na początku października. Warto ich spróbować, właśnie w tym okresie, bo najsmaczniejsze są te przyniesione prosto z lasu. Taki filet będzie ciekawym urozmaiceniem.

SKŁADNIKI

  • 30 dag kurek
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kurki dokładnie oczyść i pokrój. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
  • Na patelni rozgrzej połowę oliwy, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj kurki, smaż ok. 15 minut.
  • Wymieszaj z szałwią, przypraw do smaku solą i pieprzem.
  • Piersi rozkrój na połowy, lekko rozbij, posyp solą i pieprzem.
  • Nałóż po porcji farszu, zwiń, zwiąż nitką lub zepnij wykałaczką.
  • Mięso obsmaż na reszcie oliwy, wlej bulion, duś 30 minut.
Redakcja
więcej