Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!

Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!
Autor: Shutterstock Ziemniaki po chłopsku to pyszne danie za grosze
łatwy
20 min
4

Ziemniaki po chłopsku to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i po prostu pyszne! Pachnie w całej kuchni, syci i doskonale smakuje popijane czerwonym barszczem albo kefirem czy zsiadłym mlekiem. Pasuje do niego zielona sałata z winegretem.

SKŁADNIKI

  • 3 duże ziemniaki
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 5 dag startego żółtego sera
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do posmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Przestudzić.
  • Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce.
  • Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
  • Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Miąższ ziemniaków rozdrobnić na gładkie puree. Dodać starty ser i boczek, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  • Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej