Fenomenalne ziemniaki po chłopsku - pyszne danie za grosze!
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Ziemniaki po chłopsku to danie niesłychanie proste do przygotowania, niedrogie i po prostu pyszne! Pachnie w całej kuchni, syci i doskonale smakuje popijane czerwonym barszczem albo kefirem czy zsiadłym mlekiem. Pasuje do niego zielona sałata z winegretem.
SKŁADNIKI
- 3 duże ziemniaki
- 5 dag wędzonego boczku
- 5 dag startego żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
- olej do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. Przestudzić.
- Ziemniaki przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ, zostawiając półcentymetrową warstwę przy skórce.
- Ziemniaki ułożyć na wysmarowanej olejem blaszce lub w naczyniu żaroodpornym.
- Szczypiorek umyć, osuszyć i posiekać drobno. Boczek pokroić w małą kostkę. Miąższ ziemniaków rozdrobnić na gładkie puree. Dodać starty ser i boczek, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
- Wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziać wydrążone ziemniaki. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC, aż ser się rozpuści, a wierzch lekko zrumieni.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?