Fenomenalne klopsiki indycze z duszoną soczewicą
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Klopsiki z indyka pieczone w piekarniku i podawane z duszoną soczewicą to doskonały pomysł na rodzinny obiad. Soczewica jest jedną z zalecanych przez dietetyków roślin strączkowych, a mięso indyka jest bogatym źródłem białka przy niskiej kaloryczności.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- 3 łyżki natki pietruszki, posiekane
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- Na duszoną soczewicę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 3 średnie marchewki, cienko pokrojone na plasterki
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka papryki
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki cayenne (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
- 4 szklanki wywaru z kurczaka
- 2 puszki pomidorów krojonych
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub więcej do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W dużej misce połącz mielone mięso indyka, jajko, bułkę tartą, świeżą pietruszkę, mielony czosnek i przyprawy oraz 3 łyżki wody. Wymieszaj dokładnie na jednorodną masę.
- Uformuj 16 klopsików wielkości orzecha włoskiego i umieść je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj duszoną soczewicę: na dużej patelni rozgrzej tłuszcz, dodaj czosnek, cebulę i marchewkę, smaż przez 8-10 minut na średnim ogniu. Dodaj przyprawy i smaż jeszcze 30 sekund, a następnie dodaj soczewicę i wywar z kurczaka. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 18-20 minut bez przykrycia.
- Dodaj pokrojone pomidory razem z sokiem, natkę pietruszki i pieczone klopsiki. Duś jeszcze przez 10 minut.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj.