Fasolka po bretońsku: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Fasolka po bretońsku to danie proste do przygotowania, bardzo smaczne i sycące. Czy chcesz poznać przepis na fasolkę po bretońsku? Zapraszamy - wypróbuj naszą propozycję!
SKŁADNIKI
- 0,5 kg fasoli - suchej lub świeżej
- 25 boczku wędzonego (najlepiej nieparzonego)
- 40 dag kiełbasy śląskiej, toruńskiej - w miarę chudej
- olej do smażenia
- 3 spore cebule
- puszka przecieru pomidorowego średnia lub 75 dag świeżych pomidorów
- przyprawy: majeranek, listek laurowy, pieprz, słodka papryka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę, fasolkę przepłukać i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
- Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć boczek, kiełbasę, na koniec dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i zrumienić ja lekko.
- Do garnka wrzucić podsmażone wędliny z cebulą, dodać fasolę (dobrze jest pozostawić trochę wody z gotowania fasoli).
- Dodać koncentrat pomidorowy lub własnoręcznie przygotowany przecier (dojrzałe pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki, rozgotować z odrobiną masła, przetrzeć przez sitko lub rozdrobić blenderem).
- Dusić do miękkości wędlin, w razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotowania fasoli.
- Dodać przyprawy - majeranek, listek laurowy, pieprz, paprykę słodką, w razie potrzeby sól.
- Podawać z pieczywem.