Fasolka po bretońsku: przepis

2021-03-29
Fasolka po bretońsku: przepis
Autor: thinkstockphotos.com Fasolka bo bretońsku to smaczne i łatwe do przygotowania danie
łatwy
45 min
4

Fasolka po bretońsku to danie proste do przygotowania, bardzo smaczne i sycące. Czy chcesz poznać przepis na fasolkę po bretońsku? Zapraszamy - wypróbuj naszą propozycję!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg fasoli - suchej lub świeżej
  • 25 boczku wędzonego (najlepiej nieparzonego)
  • 40 dag kiełbasy śląskiej, toruńskiej - w miarę chudej
  • olej do smażenia
  • 3 spore cebule
  • puszka przecieru pomidorowego średnia lub 75 dag świeżych pomidorów
  • przyprawy: majeranek, listek laurowy, pieprz, słodka papryka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia odlać wodę, fasolkę przepłukać i gotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć boczek, kiełbasę, na koniec dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i zrumienić ja lekko.
  • Do garnka wrzucić podsmażone wędliny z cebulą, dodać fasolę (dobrze jest pozostawić trochę wody z gotowania fasoli).
  • Dodać koncentrat pomidorowy lub własnoręcznie przygotowany przecier (dojrzałe pomidory sparzyć, pokroić na mniejsze kawałki, rozgotować z odrobiną masła, przetrzeć przez sitko lub rozdrobić blenderem).
  • Dusić do miękkości wędlin, w razie potrzeby podlać odrobiną wody z gotowania fasoli.
  • Dodać przyprawy - majeranek, listek laurowy, pieprz, paprykę słodką, w razie potrzeby sól.
  • Podawać z pieczywem.