Fasola Jaś z czorizo i fetą - przepis na ciepłą kolację

Fasola Jaś z czorizo i fetą - przepis na ciepłą kolację
Autor: Shutterstock.com Fasola Jaś z czorizo i fetą - przepis na ciepłą kolację
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Fasola Piękny Jaś ma wyjątkowo duże i dorodne nasiona. Można ją kupić już ugotowaną, w puszkach. Przygotowanie posiłku z fasolą Jaś nie nastręcza więc kłopotu. Dodatek pikantnej kiełbasy i kremowego sera zamieniają zwykła fasolę w prawdziwą ucztę. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na fasolę Jaś z chorizo i serem feta! 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki fasoli Jaś, duże ziarna, przepłukanej i odcedzonej
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
  • 4 ząbki czosnku, posiekany drobno
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego na plasterki
  • 1 łyżka (15 ml) koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki gorącej wody
  • 50 g tłustego sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • 1 łyżka koperku, posiekanego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną na plasterki kiebłasę czorizo. Smażyć do zrumienienia. Kiełbasę wyjąć i zachować. 
  • Na aromatyczny paprykowy tłuszcz wytopiony z kiełbasy dodać czosnek, cebulę i seler naciowy. Smażyć razem do zeszklenia cebuli.
  • Do usmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
  • Wlać wodę. Zagotować sos. Dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz usmażone plasterki kiełbasy. Doprowadzić do wrzenia.
  • Przed podaniem do każdej porcji fasoli z czorizo dodać kilka kostek sera feta oraz posypać zieleniną. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Dania jednogarnkowe - 12 sprawdzonych przepisów na dania mięsne i bezmięsne z jednego garnka

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej