Fasola Jaś z czorizo i fetą - przepis na ciepłą kolację
2022-03-09
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Fasola Piękny Jaś ma wyjątkowo duże i dorodne nasiona. Można ją kupić już ugotowaną, w puszkach. Przygotowanie posiłku z fasolą Jaś nie nastręcza więc kłopotu. Dodatek pikantnej kiełbasy i kremowego sera zamieniają zwykła fasolę w prawdziwą ucztę. Wypróbuj koniecznie łatwy przepis na fasolę Jaś z chorizo i serem feta!
SKŁADNIKI
- 2 puszki fasoli Jaś, duże ziarna, przepłukanej i odcedzonej
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo
- 4 ząbki czosnku, posiekany drobno
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego na plasterki
- 1 łyżka (15 ml) koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki gorącej wody
- 50 g tłustego sera feta, pokrojonego w kostkę
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- 1 łyżka koperku, posiekanego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną na plasterki kiebłasę czorizo. Smażyć do zrumienienia. Kiełbasę wyjąć i zachować.
- Na aromatyczny paprykowy tłuszcz wytopiony z kiełbasy dodać czosnek, cebulę i seler naciowy. Smażyć razem do zeszklenia cebuli.
- Do usmażonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy. Zamieszać i smażyć jeszcze chwilkę.
- Wlać wodę. Zagotować sos. Dodać odcedzoną fasolę z puszki oraz usmażone plasterki kiełbasy. Doprowadzić do wrzenia.
- Przed podaniem do każdej porcji fasoli z czorizo dodać kilka kostek sera feta oraz posypać zieleniną.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli