Falafel z warzywami

2017-08-22
Falafel z warzywami
Autor: Shutterstock Szybko smażone kotleciki ze zmielonej ciecierzycy tzw. fast food wegan i wegetarian.
łatwy
40 min
4

Falafel z warzywami to prosta, bliskowschodnia przekąska - smażone kotleciki ze zmielonej, surowej ciecierzycy, z dodatkiem przypraw, sezamu, a czasami pasty tahini. Podobnie jak kebab do Europy falafel przyjechał wraz z imigrantami i szybko stał się ulubionym fast foodem wegan i wegetarian.

Składniki

2,5 szklanki suchej cieciorki

szklanka natki pietruszki

1–2 ząbki czosnku

cebula

sok z cytryny

łyżeczka sody oczyszczonej

przyprawy: pieprz, ziele angielskie, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, mahlab lub gotowa przyprawa do falafela

olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Cieciorkę namocz na noc w dużej ilości wody. Po co najmniej 12 godzinach odsącz ją i zmiksuj z pozostałymi składnikami. Gdyby masa była zbyt gęsta, możesz dolać nieco wody (np. tej, w której moczyła się cieciorka).

Formuj kotleciki i smaż w głębokim oleju,  aż ładnie się przyrumienią.

Więcej przepisów w książce "Jak skutecznie oczyścić organizm"