Esencjonalny chiński makaron z mieloną wołowiną. Kluczem do sukcesu jest sos
2023-01-24
łatwy
20 min
4
Chiński makaron z mieloną wołowiną przygotujesz błyskawicznie. Po 30 minutach masz szansę cieszyć się bogatym smakiem tego pysznego dania. Najważniejszy w nim jest sos, mieszanina azjatyckich smaków.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu typu ramen (czyli jak z zupek chińskich, można go użyć zamiennie)
- odrobina oleju sezamowego (lub neutralnego oleju)
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1 mała cebula, posiekana
- 3 szklanki średnich różyczek brokułów
- 2 cienko pokrojone marchewki
- 1 czerwona papryka pokrojona w centymetrowe kawałki
- 1 łyżka świeżo startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
- 4-6 ząbków czosnku, posiekanych lub 1 łyżeczka proszku
- posiekana zielona cebula do dekoracji (opcjonalnie)
- SOS:
- 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 3 łyżki azjatyckiego słodkiego sosu chili
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki azjatyckiego ostrego sosu chili, mniej lub więcej do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotuj makaron ramen we wrzątku przez 2 minuty (nie dłużej). Przepłucz zimną wodą i skrop olejem sezamowym, aby makaron się nie sklejał. Odłóż na bok.
- Ubij składniki sosu w średniej misce; odstaw na bok.
- Rozgrzej na średnim ogniu duży wok, patelnię ze stali nierdzewnej z grubym dnem lub żeliwną patelnię na średnim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę i cebulę i smaż, aż wołowina nie będzie surowa.
- Dodaj brokuły, marchew, paprykę, czosnek i imbir i smaż dodatkowe 2 minuty.
- Dodaj sos i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 1 minutę, aż zgęstnieje.
- Dodaj makaron i mieszaj, aż będzie równomiernie pokryty sosem, około minuty. Spróbuj i dopraw dodatkowym sosem chili, solą i pieprzem według uznania. W razie potrzeby udekoruj zieloną cebulką.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?