Esencjonalny chiński makaron z mieloną wołowiną. Kluczem do sukcesu jest sos

Esencjonalny chiński makaron z mieloną wołowiną. Kluczem do sukcesu jest sos
Autor: Shutterstock Tym daniem będziesz chcieć się delektować bez końca
łatwy
20 min
4

Chiński makaron z mieloną wołowiną przygotujesz błyskawicznie. Po 30 minutach masz szansę cieszyć się bogatym smakiem tego pysznego dania. Najważniejszy w nim jest  sos, mieszanina azjatyckich smaków.

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu typu ramen (czyli jak z zupek chińskich, można go użyć zamiennie)
  • odrobina oleju sezamowego (lub neutralnego oleju)
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 3 szklanki średnich różyczek brokułów
  • 2 cienko pokrojone marchewki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w centymetrowe kawałki
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego
  • 4-6 ząbków czosnku, posiekanych lub 1 łyżeczka proszku
  • posiekana zielona cebula do dekoracji (opcjonalnie)
  • SOS:
  • 3/4 szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 3 łyżki azjatyckiego słodkiego sosu chili
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki azjatyckiego ostrego sosu chili, mniej lub więcej do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotuj makaron ramen we wrzątku przez 2 minuty (nie dłużej).  Przepłucz zimną wodą i skrop olejem sezamowym, aby makaron się nie sklejał. Odłóż na bok.
  • Ubij składniki sosu w średniej misce; odstaw na bok.
  • Rozgrzej na średnim ogniu duży wok, patelnię ze stali nierdzewnej z grubym dnem lub żeliwną patelnię na średnim ogniu. Dodaj mieloną wołowinę i cebulę i smaż, aż wołowina nie będzie surowa.
  • Dodaj brokuły, marchew, paprykę, czosnek i imbir i smaż dodatkowe 2 minuty.
  • Dodaj sos i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 1 minutę, aż zgęstnieje.
  • Dodaj makaron i mieszaj, aż będzie równomiernie pokryty sosem, około minuty. Spróbuj i dopraw dodatkowym sosem chili, solą i pieprzem według uznania. W razie potrzeby udekoruj zieloną cebulką.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej