Eleganckie i soczyste udka z kurczaka - nowy, efektowny przepis!
2020-12-05
łatwy
30 min
4
Eleganckie i soczyste udka z kurczaka przygotujesz bez problemu i zachwycisz nimi domowników i gości. Owinięte wędzonym boczkiem, duszone z dodatkiem rozmarynu i cebuli lub pora, nabierają smaku i aromatu, zachowując przy tym soczystość.
SKŁADNIKI
- 4 udka z kurczaka
- ulubione przyprawy do kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- 8 plasterków boczku
- 4 gałązki rozmarynu
- por lub cebula
- sznurek do pieczenia lub bawełniane nici
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem, od wewnętrznej strony udka, naciąć mięso wzdłuż kości, aż ją będzie widać.
- Następnie naciąć ścięgna przy główce kości, oddzielić mięso pomagając sobie nożem, usunąć dokładnie całą kość. Jeśli pozostały jakieś chrząstki należy je także wyciąć. Usunąć skórę.
- Natrzeć mięso solą i ulubionymi przyprawami do kurczaka. Płaty mięsa składać na pół, tworząc kształtne porcje. Na każdej ułożyć kawałek rozmarynu i owinąć plastrami boczku. Zawiązać sznurkiem jak paczuszkę z kokardką na wierzchu. Gdy nie mamy sznurka wędliniarskiego, można pakieciki spiąć wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzać oliwę, układać mięso na niej mięso, dodać poszatkowany por lub cebulę. Zrumienić z obydwu stron, po czym dodać wino. Odparować alkohol a następnie podlać mięso dość obficie wrzątkiem.
- Dusić pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu odwracając mięso Po upływie około 30 minut z wrzątku pozostanie smaczny, gęsty sos, a w nim aromatyczne i soczyste mięso.