Duszone udka kurczaka z dynią, jabłkami i ziemniakami - jesienne pocieszenie
2021-09-24
łatwy
30 min
4
Duszone udka kurczaka pełne soków i smaku moja rodzina pochłania w każdej ilości. O tej porze roku najbardziej lubią udka z dynią i ziemniakami. To nieskomplikowane danie jednogarnkowe lubię za jego prostotę i obłędny smak!
SKŁADNIKI
- 8 ud z kurczaka, ze skórą i z kością
- 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
- 1 łyżka włoskiej przyprawy
- 1 łyżka soli
- ½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
- 1 filiżanka cebuli , drobno posiekanej
- 6 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 jabłko , starte
- 1 łyżeczka papryki
- 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
- 2 szklanki dyni, pokrojonej w dużą kostkę
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 szklanki wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Osusz każde udko kurczaka ręcznikiem papierowym przed dodaniem przypraw. Pomaga to uzyskać wyjątkowo chrupiące skórki podczas pieczenia.
- Dodaj 1½ łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie, sól i pieprz do miski i dobrze wymieszaj łyżką, aby połączyć. Obficie rozsmaruj mieszankę przypraw na udkach kurczaka.
- Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na żeliwnej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty, aż oliwa zacznie skwierczeć i migotać. Ułóż udka z kurczaka skórą do dołu na patelni i smaż przez 2 minuty, aż skóra stanie się brązowa i chrupiąca. Odwróć kurczaka i smaż z drugiej strony przez kolejne 2 minuty. Zdejmij udka z kurczaka z patelni i połóż je na talerzu.
- Na tę samą patelnię dodaj posiekaną cebulę, czosnek, starte jabłko i paprykę i dobrze wymieszaj, aby połączyć. Gotuj przez 2 minuty, aż zacznie pachnieć.
- Dodaj ziemniaki i dynię. Dobrze wymieszaj szpatułką do połączenia. Dodaj musztardę Dijon i sos sojowy. Dobrze wymieszaj. Jeśli nie masz żaroodpornej patelni to przełóż warzywa do inne formy.
- Umieść udka z kurczaka na wierzchu mieszanki warzywnej, skórą do góry. Dodaj 2 szklanki wody (płynna mieszanka powinna pokrywać około ⅓ wysokości ud kurczaka). Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
- Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut. Płynna mieszanka powinna ładnie zgęstnieć.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem.
- Podawaj z sałatką z pomidorów.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!