Duszone udka kurczaka z dynią, jabłkami i ziemniakami - jesienne pocieszenie

Duszone udka kurczaka z dynią, jabłkami i ziemniakami
Autor: Shutterstock.com Duszone udka kurczaka z dynią, jabłkami i ziemniakami
łatwy
30 min
4

Duszone udka kurczaka pełne soków i smaku moja rodzina pochłania w każdej ilości. O tej porze roku najbardziej lubią udka z dynią i ziemniakami. To nieskomplikowane danie jednogarnkowe lubię za jego prostotę i obłędny smak! 

SKŁADNIKI

  • 8 ud z kurczaka, ze skórą i z kością
  • 3 łyżki oliwy z oliwek, podzielone
  • 1 łyżka włoskiej przyprawy
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 filiżanka cebuli , drobno posiekanej
  • 6 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 jabłko , starte
  • 1 łyżeczka papryki
  • 2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w dużą kostkę
  • 2 szklanki dyni, pokrojonej w dużą kostkę
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 220°C. Osusz każde udko kurczaka ręcznikiem papierowym przed dodaniem przypraw. Pomaga to uzyskać wyjątkowo chrupiące skórki podczas pieczenia.
  • Dodaj 1½ łyżki oliwy z oliwek, przyprawy włoskie, sól i pieprz do miski i dobrze wymieszaj łyżką, aby połączyć. Obficie rozsmaruj mieszankę przypraw na udkach kurczaka.
  • Rozgrzej pozostałą oliwę z oliwek na żeliwnej patelni na średnim ogniu przez 2 minuty, aż oliwa zacznie skwierczeć i migotać. Ułóż udka z kurczaka skórą do dołu na patelni i smaż przez 2 minuty, aż skóra stanie się brązowa i chrupiąca. Odwróć kurczaka i smaż z drugiej strony przez kolejne 2 minuty. Zdejmij udka z kurczaka z patelni i połóż je na talerzu.
  • Na tę samą patelnię dodaj posiekaną cebulę, czosnek, starte jabłko i paprykę i dobrze wymieszaj, aby połączyć. Gotuj przez 2 minuty, aż zacznie pachnieć. 
  • Dodaj ziemniaki i dynię. Dobrze wymieszaj szpatułką do połączenia. Dodaj musztardę Dijon i sos sojowy. Dobrze wymieszaj. Jeśli nie masz żaroodpornej patelni to przełóż warzywa do inne formy. 
  • Umieść udka z kurczaka na wierzchu mieszanki warzywnej, skórą do góry. Dodaj 2 szklanki wody (płynna mieszanka powinna pokrywać około ⅓ wysokości ud kurczaka). Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
  • Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 35 minut. Płynna mieszanka powinna ładnie zgęstnieć.
  • Wyjmij patelnię z piekarnika i odstaw na 10 minut przed podaniem. 
  • Podawaj z sałatką z pomidorów. 
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej