Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo

2021-03-29
Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem: pyszny obiad za półdarmo
Autor: Shutterstock Soczyste kotlety mielone z pysznym nadzieniem
łatwy
45 min
4

Drobiowe mielone nadziewane jajkami i serem to pyszny obiad za półdarmo. Niedrogie nadzienie zwiększy nam ilość otrzymanych kotletów. Nadwyżki warto zamrozić na później i wykorzystać wtedy, gdy nie mamy czasu na przygotowanie sycącego obiadu. Oszczędne kotlety z dostępnych produktów będą smakować każdemu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Na kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka lub indyka
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • Na nadzienie:
  • 100 g żółtego sera startego na tarce o małych oczkach
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki masła miękkiego, w temperaturze pokojowej
  • oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia (ewentualnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, tartą bułką, rozmąconym jajkiem i przyprawami. Gdyby masa była zbyt zwarta, dodać 1-3 łyżek wody. 
  • Przygotować nadzienie: ugotowane jajka posiekać, dodać ser, masło i natkę pietruszki, wymieszać na jednorodną masę.
  • Z masy mięsnej formować okrągłe placuszki, na każdy nałożyć porcję nadzienia, zawinąć i formować w owalne kotlety.
  • Kotlety obtoczyć w tartej bułce i smażyć do  zrumienienia na rozgrzanym oleju lub piec w piekarniku 20 minut w 180°C w trybie termoobiegu. 
  • Podawać z ziemniakami i mizerią.