Drobiowe kotlety z papryką i pomidorami: soczyste mielone na lato
2021-07-04
łatwy
30 min
4
Drobiowe kotlety z papryką i pomidorami to mój sposób na letni obiad. Te soczyste mielone doskonale sprawdzają się w roli głównego posiłku. Przy okazji przemycam więcej warzyw, niż się śniło moim dzieciom. Sprytny pomysł na odżywczy posiłek! Polecam!
SKŁADNIKI
- 500 g drobiowego mięsa mielonego
- 2/3 szklanki pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, posiekanych
- 1/2 szklanki papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki szczypioru, posiekanego
- 1 jajko
- 3 łyżki tartej bułki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
- mąka do panierowania
- olej do smażenia (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Przeciąć na pół, usunać gniazda nasienne razem z pestkami. Posiekać.
- Paprykę przeciąć na pół. Usunąć gniazdo nasienne i szypułkę. Pokroić w kostkę. Szczypior również posiekać.
- Mięso mielone wymieszać z jajkiem, tartą bułką, czosnkiem i solą. Przyprawić pieprzem.
- Do mięsnej masy dodać paprykę, pomidory i szczypior. Wymieszać.
- Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety. Panierować w mące.
- Smażenie kotletów: Na patleni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- Pieczenie kotletów: Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub w 200°C w grzaniem góra-dół.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne