Drobiowe kotlety z papryką i pomidorami: soczyste mielone na lato

Drobiowe kotlety z papryką i pomidorami: soczyste mielone na lato
Autor: Shutterstock.com Soczyste kotlety drobiowe z papryką i pomidorami
łatwy
30 min
4

Drobiowe kotlety z papryką i pomidorami to mój sposób na letni obiad. Te soczyste mielone doskonale sprawdzają się w roli głównego posiłku. Przy okazji przemycam więcej warzyw, niż się śniło moim dzieciom. Sprytny pomysł na odżywczy posiłek! Polecam!

SKŁADNIKI

  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • 2/3 szklanki pomidorów, bez skóry i gniazd nasiennych, posiekanych
  • 1/2 szklanki papryki czerwonej, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki szczypioru, posiekanego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć. Obrać ze skórki. Przeciąć na pół, usunać gniazda nasienne razem z pestkami. Posiekać. 
  • Paprykę przeciąć na pół. Usunąć gniazdo nasienne i szypułkę. Pokroić w kostkę. Szczypior również posiekać. 
  • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, tartą bułką, czosnkiem i solą. Przyprawić pieprzem. 
  • Do mięsnej masy dodać paprykę, pomidory i szczypior. Wymieszać.
  • Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety. Panierować w mące. 
  • Smażenie kotletów: Na patleni rozgrzać olej. Smażyć kotlety na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Pieczenie kotletów: Kotlety ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem lub w 200°C w grzaniem góra-dół.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej