Domowe burgery Burgelove - przepis na Walentynki i nie tylko!

2022-02-09
materiały prasowe Gzella
Domowe burgery Burgelove - przepis na Walentynki i nie tylko!
Autor: materiały prasowe Gzella Domowe burgery z doskonałej jakości mięsa nie mają sobie równych!
łatwy
30 min
4

Walentynki to święto, które przywędrowało do nas zza oceanu. Skoro amerykańskie, to jako danie na walentynkową kolację we dwoje doskonałe będą burgery! Smaczne i proste w przygotowaniu wymagają jednak wyboru odpowiedniego mięsa, w końcu to one jest tutaj najważniejsze. No i doskonałego przepisu - jak ten nasz!

SKŁADNIKI

  • 500 g ligawy wołowej świeżo zmielonej (np. firmy Gzella)
  • 1 łyżeczka mieszanki przypraw - afrodyzjaków: kmin, kolendra, kminek, rozmaryn, gorczyca, papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 ogórki konserwowe
  • liście sałaty/rukoli
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • majonez/ketchup
  • 2 bułki do burgerów
  • 2 plastry sera żółtego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyłożyć do miski i doprawić: mieszanką wszystkich afrodyzjaków, czosnkiem, odrobiną pietruszki. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie odstawić mięso do lodówki, aby wchłonęło przyprawy.
  • W międzyczasie pokroić warzywa w cienkie plasterki: pomidora, ogórka i cebulę.
  • Do mięsa dodać żółtko, ponownie wymieszać i formować równe kotlety na burgery.
  • Patelnię, na której smażymy mięso trzeba dobrze rozgrzać i pilnować, aby jej temperatura nie zmieniała się.
  • Przed wyłożeniem kotletów na patelnię posypać każdego z jednej strony solą (na tej stronie, którą pierwszą chcemy usmażyć).
  • Poczekać ok.3 minut, aż mięso się zarumieni i obrócić na drugą stronę, którą też należy posypać odrobiną soli.
  • Na wierzch położyć plaster żółtego sera.
  • Bułkę do burgerów najlepiej wcześniej delikatnie podpiec i wysmarować wewnętrzną stronę majonezem lub ketchupem.
  • Na spód wyłożyć kolejno mięso z roztopionym serem, sałatę, pomidora, ogórka i plaster cebuli.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
materiały prasowe Gzella