Domowe burgery Burgelove - przepis na Walentynki i nie tylko!
2022-02-09
łatwy
30 min
4
Walentynki to święto, które przywędrowało do nas zza oceanu. Skoro amerykańskie, to jako danie na walentynkową kolację we dwoje doskonałe będą burgery! Smaczne i proste w przygotowaniu wymagają jednak wyboru odpowiedniego mięsa, w końcu to one jest tutaj najważniejsze. No i doskonałego przepisu - jak ten nasz!
SKŁADNIKI
- 500 g ligawy wołowej świeżo zmielonej (np. firmy Gzella)
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw - afrodyzjaków: kmin, kolendra, kminek, rozmaryn, gorczyca, papryka
- 1 ząbek czosnku
- skórka z cytryny
- pęczek natki pietruszki
- sól
- 1 żółtko
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- 2 ogórki konserwowe
- liście sałaty/rukoli
- 1 pomidor
- 1 cebula
- majonez/ketchup
- 2 bułki do burgerów
- 2 plastry sera żółtego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso wyłożyć do miski i doprawić: mieszanką wszystkich afrodyzjaków, czosnkiem, odrobiną pietruszki. Dodać skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszać, a następnie odstawić mięso do lodówki, aby wchłonęło przyprawy.
- W międzyczasie pokroić warzywa w cienkie plasterki: pomidora, ogórka i cebulę.
- Do mięsa dodać żółtko, ponownie wymieszać i formować równe kotlety na burgery.
- Patelnię, na której smażymy mięso trzeba dobrze rozgrzać i pilnować, aby jej temperatura nie zmieniała się.
- Przed wyłożeniem kotletów na patelnię posypać każdego z jednej strony solą (na tej stronie, którą pierwszą chcemy usmażyć).
- Poczekać ok.3 minut, aż mięso się zarumieni i obrócić na drugą stronę, którą też należy posypać odrobiną soli.
- Na wierzch położyć plaster żółtego sera.
- Bułkę do burgerów najlepiej wcześniej delikatnie podpiec i wysmarować wewnętrzną stronę majonezem lub ketchupem.
- Na spód wyłożyć kolejno mięso z roztopionym serem, sałatę, pomidora, ogórka i plaster cebuli.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?