Dietetyczna i oszczędna pieczeń z mielonego mięsa indyczego z marchewką
2022-02-14
łatwy
45 min
4
Dieta niskokaloryczna
Indyk, choć zdrowy, nie jest ulubionym mięsem w naszym domu. I to właściwie z mojej winy. Nie przepadam za słodkawym posmakiem indyczego mięsa, więc rodzinka nie miała zbyt wielu okazji, żeby poznać je i polubić. Z jednym wyjątkiem. Mięciutka pieczeń z mielonego indyka nadziewana słodką gotowaną marchewką smakuje wszystkim bez wyjątku, nawet mnie. Jak ja przygotowuję? Nie jest to trudne.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 2 marchewki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki siekanej natki pieptruszki
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę obieram, płucze pod bieżącą wodą, kroje na mniejsze kawałki i gotuję w bulionie (z kostki - bo najszybciej) z dodatkiem masła.
- Jeśli mam pod ręką nieco domowego rosołu to oczywiście marchewkę gotuję w nim, nie dodając już wtedy masła. Miękką marchewkę odcedzam i blenduję.
- Mięso wyrabiam z jajkiem i siekaną pietruszką, dodaje kasze mannę i sos sojowy (jeśli nie mam to dodaję spora szczyptę soli), poprawiam do smaku pieprzem ziołowym.
- Na kawałku folii aluminiowej układam prostokąt z masy mięsnej, na jego środek wykładam zblendowaną marchew i delikatnie zwijam boki.
- Zanim zamknę pieczeń w pakieciku z folii wierzch smaruję niewielką ilością oleju. Zamykam folię, układam na blaszce i wkładam do piekarnika.
- Piekę 40-50 minut w temperaturze 200 st. C. Podaję na ciepło do ziemniaków z wody lub na zimno do kanapek.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego