Dietetyczna i oszczędna pieczeń z mielonego mięsa indyczego z marchewką

Pieczeń indycza z marchewką
Autor: Shutterstock Jeśłi pieczeń nie musi być dietetyczna można jeszcze gorącą posypać tartym żółtym serem.
łatwy
45 min
4

Dieta niskokaloryczna

Indyk, choć zdrowy, nie jest ulubionym mięsem w naszym domu. I to właściwie z mojej winy. Nie przepadam za słodkawym posmakiem indyczego mięsa, więc rodzinka nie miała zbyt wielu okazji, żeby poznać je i polubić. Z jednym wyjątkiem. Mięciutka  pieczeń z mielonego indyka nadziewana słodką gotowaną marchewką smakuje wszystkim bez wyjątku, nawet mnie. Jak ja przygotowuję? Nie jest to trudne.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki siekanej natki pieptruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewkę obieram, płucze pod bieżącą wodą, kroje na mniejsze kawałki i gotuję w bulionie (z kostki - bo najszybciej) z dodatkiem masła.
  • Jeśli mam pod ręką nieco domowego rosołu to oczywiście marchewkę gotuję w nim, nie dodając już wtedy masła. Miękką marchewkę odcedzam i blenduję.
  • Mięso wyrabiam z jajkiem i siekaną pietruszką, dodaje kasze mannę i sos sojowy (jeśli nie mam to dodaję spora szczyptę soli), poprawiam do smaku pieprzem ziołowym.
  • Na kawałku folii aluminiowej układam prostokąt z masy mięsnej, na jego środek wykładam zblendowaną marchew i delikatnie zwijam boki.
  • Zanim zamknę pieczeń w pakieciku z folii wierzch smaruję niewielką ilością oleju. Zamykam folię, układam na blaszce i wkładam do piekarnika.
  • Piekę 40-50 minut w temperaturze 200 st. C. Podaję na ciepło do ziemniaków z wody lub na zimno do kanapek.
Beszamel: Mięso z indyka: właściwości i zastosowanie kulinarne mięsa indyczego

Galeria: Co zrobić z mięsa mielonego - 15 patentów na nmielone

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej