Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo - genialny przepis na pikantny gulasz
2022-01-24
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo to gulasz smakowity i obfitujący w wartości odżywcze. Esencjonalny, pikantny sos pomidorowy skrywa fasolę, kapustę, marchew, kawałki rozpływającego się w ustach mięsa oraz pyszną hiszpańską kiełbasę. To właśnie jej dodatek nadaje potrawie genialnego kopa, windując ją na szczyt kulinarnego raju!
SKŁADNIKI
- 2 puszki czerwonej fasoli Kidney
- 350 g wieprzowiny na gulasz (łopatki, szynki, karkówki lub żeberek)
- 150 g kiełbasy chorizo (czorizo)
- 1 cebula
- 1 marchew
- 300 g kapusty świeżej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1 listek laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czorizo pokrojone na plasterki. Smażyć do zrumienienia. Kiełbasę wyjąć i zachować.
- Do rozgrzanego tłuszczu dodać pokrojoną wieprzowinę. Smażyć do zrumienienia.
- Do garnka dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew pociętą na talarki. Smażyć do zeszklenia cebuli.
- Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Smażyć, aż zmięknie i straci na objętości. Mieszać w czasie smażenia.
- Dodać koncentrat oraz przecier pomidorowy. Uzupełnić wodą, aby mięso i warzywa były przykryte sosem.
- Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Dusić przez 40 minut.
- Dodać usmażone czorizo oraz fasolę. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
- Spróbować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z bułką, ryżem lub makaronem.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli