Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo - genialny przepis na pikantny gulasz

Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo
Autor: Shutterstock.com Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Czerwona fasola z wieprzowiną i czorizo to gulasz  smakowity i obfitujący w wartości odżywcze. Esencjonalny, pikantny sos pomidorowy skrywa fasolę, kapustę, marchew, kawałki rozpływającego się w ustach mięsa oraz pyszną hiszpańską kiełbasę. To właśnie jej dodatek nadaje potrawie genialnego kopa, windując ją na szczyt kulinarnego raju! 

SKŁADNIKI

  • 2 puszki czerwonej fasoli Kidney
  • 350 g wieprzowiny na gulasz (łopatki, szynki, karkówki lub żeberek)
  • 150 g kiełbasy chorizo (czorizo)
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 300 g kapusty świeżej
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 listek laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać czorizo pokrojone na plasterki. Smażyć do zrumienienia. Kiełbasę wyjąć i zachować. 
  • Do rozgrzanego tłuszczu dodać pokrojoną wieprzowinę. Smażyć do zrumienienia.
  • Do garnka dodać pokrojoną w kostkę cebulę i marchew pociętą na talarki. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Następnie dodać poszatkowaną kapustę. Smażyć, aż zmięknie i straci na objętości. Mieszać w czasie smażenia.
  • Dodać koncentrat oraz przecier pomidorowy. Uzupełnić wodą, aby mięso i warzywa były przykryte sosem. 
  • Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć pokrywką. Dusić przez 40 minut. 
  • Dodać usmażone czorizo oraz fasolę. W razie potrzeby uzupełnić płyn. Gotować jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Spróbować. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z bułką, ryżem lub makaronem. 
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli

Zupa fasolowa - 10 łatwych przepisów na fasolówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej