Cytrynowy schab pieczony - aromatyczny schab pieczony z cytrynami
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Cytrynowy schab pieczony to moja ulubiona wersja pieczonego mięsa. Tak przygotowana wieprzowina jest jest krucha i soczysta i przepięknie pachnie olejkiem cytrynowym. Sos jaki powstaje podczas pieczenia cytrynowego schabu również nie ma sobie równych.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu
- 2 cytryny
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka masła
- 100 ml białego wina wytrawnego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab natrzeć solą i skórką z cytryny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Cytryny sparzyć i pokroić ze skórką w cienkie plasterki, wyjąć pestki.
- Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć do niej mięso i obłożyć plasterkami cytryny. Na wierzch położyć odrobinę masła lub smalcu. Przykryć.
- Piec 1,5 godziny w mocno nagrzanym piekarniku często skrapiając winem. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się przyrumieniło.
- Mięso wyjąć i pokroić w plastry. Powstały sos przetrzeć przez sito. Mięso podawać polane sosem.