Cytrynowy schab pieczony - aromatyczny schab pieczony z cytrynami

Cytrynowy schab pieczony
Autor: Shutterstock Cytrynowy schab pieczony
łatwy
25 min
4

Cytrynowy schab pieczony to moja ulubiona wersja pieczonego mięsa. Tak przygotowana wieprzowina jest jest krucha i soczysta i przepięknie pachnie olejkiem cytrynowym. Sos jaki powstaje podczas pieczenia cytrynowego schabu również nie ma sobie równych.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu
  • 2 cytryny
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml białego wina wytrawnego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab natrzeć solą i skórką z cytryny, włożyć do salaterki, szczelnie przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Cytryny sparzyć i pokroić ze skórką w cienkie plasterki, wyjąć pestki.
  • Brytfannę wysmarować smalcem, włożyć do niej mięso i obłożyć plasterkami cytryny. Na wierzch położyć odrobinę masła lub smalcu. Przykryć.
  • Piec  1,5 godziny w mocno nagrzanym piekarniku często skrapiając winem. Pod koniec pieczenia odkryć, aby mięso się przyrumieniło.
  • Mięso wyjąć i pokroić w plastry. Powstały sos przetrzeć przez sito. Mięso podawać polane sosem.
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej