Cygański garnek - przepyszna wieprzowina duszona z papryką i grzybami
2021-05-17
łatwy
35 min
4
Cygański garnek to potrawa łatwa do przygotowania, niezbyt droga, pełna aromatu i sycąca. Idealne danie gdy nie mamy czasu - zrobione wcześniej świetnie znosi odgrzewanie, wręcz nabiera smaku.
Cygański garnek - z czym podawać?
Cygański garnek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą. Mięso doskonale nadaje się do podawania na obiad - na przykład z grubym makaronem, a także na kolację - ze świeżym pieczywem. Tę potrawę można też przygotować w plenerze - wykorzystując na przykład żeliwny kociołek zawieszany nad ogniskiem albo garnek do pieczonek.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg łopatki wieprzowej lub karczku 5 dużych cebul
- 3 papryki: czerwona, żółta i zielona
- 1/2 kg pieczarek
- po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej
- 1 słoik koncentratu pomidorowego (ok. 150 g) lub 3 duże, dojrzałe pomidory
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, tak, by kawałki grzybów były duże. Cebulę kroimy w ósemki, paprykę w dużą kostkę.
- W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, do czasu aż się przyrumieni. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażamy zioła z wędzoną papryką.
- Dodajemy cebulę, cukier i sól i mieszamy. Gdy cebula zmięknie, dokładamy pieczarki i smażymy. Po 10 minutach dodajemy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą.
- Dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem.