Cygański garnek - przepyszna wieprzowina duszona z papryką i grzybami

Cygański garnek - przepyszna wieprzowina duszona z papryką i grzybami
Autor: Shutterstock Cygański garnek to rodzaj aroamtycznego gulaszu z papryką i grzybami
łatwy
35 min
4

Cygański garnek to potrawa łatwa do przygotowania, niezbyt  droga, pełna aromatu i sycąca. Idealne danie gdy nie mamy czasu - zrobione wcześniej świetnie znosi odgrzewanie, wręcz nabiera smaku.

Cygański garnek  - z czym podawać?

Cygański garnek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą. Mięso doskonale nadaje się do podawania na obiad - na przykład z grubym makaronem, a także na kolację - ze świeżym pieczywem. Tę potrawę można też przygotować w plenerze - wykorzystując na przykład żeliwny kociołek zawieszany nad ogniskiem albo garnek do pieczonek.

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej lub karczku 5 dużych cebul
  • 3 papryki: czerwona, żółta i zielona
  • 1/2 kg pieczarek
  • po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego (ok. 150 g) lub 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, tak, by kawałki grzybów były duże. Cebulę kroimy w ósemki, paprykę w dużą kostkę.
  • W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, do czasu aż się przyrumieni. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażamy zioła z wędzoną papryką.
  • Dodajemy cebulę, cukier i sól i mieszamy. Gdy cebula zmięknie, dokładamy pieczarki i smażymy. Po 10 minutach dodajemy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą.
  • Dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej