Cygański garnek - przepyszna wieprzowina duszona z papryką i grzybami

2021-04-30
Anna Śmiałek
Cygański garnek - przepyszna wieprzowina duszona z papryką i grzybami
Autor: Shutterstock Cygański garnek to rodzaj aroamtycznego gulaszu z papryką i grzybami
łatwy
35 min
4

Cygański garnek to potrawa łatwa do przygotowania, niezbyt  droga, pełna aromatu i sycąca. Idealne danie gdy nie mamy czasu - zrobione wcześniej świetnie znosi odgrzewanie, wręcz nabiera smaku.

Cygański garnek  - z czym podawać?

Cygański garnek najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki ziół, warzyw i mięsa połączą się ze sobą. Mięso doskonale nadaje się do podawania na obiad - na przykład z grubym makaronem, a także na kolację - ze świeżym pieczywem. Tę potrawę można też przygotować w plenerze - wykorzystując na przykład żeliwny kociołek zawieszany nad ogniskiem albo garnek do pieczonek.

Składniki

1,5 kg łopatki wieprzowej lub karczku 5 dużych cebul

3 papryki: czerwona, żółta i zielona

1/2 kg pieczarek

po 2 lub 3 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej i ostrej

1 słoik koncentratu pomidorowego (ok. 150 g) lub 3 duże, dojrzałe pomidory

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki suszonego majeranku

2 łyżeczki suszonego tymianku

sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mięso kroimy w dużą kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, tak, by kawałki grzybów były duże. Cebulę kroimy w ósemki, paprykę w dużą kostkę.

W dużym rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso, do czasu aż się przyrumieni. Wyjmujemy łyżką cedzakową, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażamy zioła z wędzoną papryką.

Dodajemy cebulę, cukier i sól i mieszamy. Gdy cebula zmięknie, dokładamy pieczarki i smażymy. Po 10 minutach dodajemy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą.

Dusimy do momentu, gdy mięso będzie miękkie, dodajemy koncentrat, doprawiamy solą i pieprzem.

Anna Śmiałek