Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem - znakomite danie na początek zakrapianej imprezy
2021-03-29

łatwy
90 min
4
Cygański bigos z kiełbasą i mielonym mięsem to potrawa, która z bigosem jako potrawą z kapusty ma niewiele wspólnego. Jest za to pyszny, treściwy i bardzo sycący. Znakomicie nadaje się na początek zakrapianej imprezy. Taki podkład sprawi, że goście będą nieco bardziej odporni na działanie alkoholu.
SKŁADNIKI
- 1 kg cebuli
- 1 kg kiełbasy
- 1 kg pieczarek
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 puszki fasoli czerwonej
- 1 mały słoik koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać i pokroić w krążki, pieczarki umyć i pokroić w plasterki.
- Rozgrzać olej w dużym garnku i udusić na nim cebulę do miękkości.
- Gdy cebula będzie miękka dodać do niej kiełbasę. Dusić razem ok 15 min., często mieszając i uważając, aby nie przypalić cebuli.
- Dodać pieczarki i dusić, aż będą miękkie często mieszając.
- Mięso mielone przesmażyć na drugiej patelni ze szczyptą przyprawy do mielonego mięsa.
- Gdy mięso zmieni kolor na szary, przełożyć do bigosu i dokładnie wymieszać.
- Dusić razem jeszcze 20 min. na bardzo małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i odcedzoną fasolę.
- Podgrzewać jeszcze moment, przyprawić solą i pieprzem.