Ćwiartki kurczaka i młode ziemniaki z piekarnika: przepis na danie jednogarnkowe

Ćwiartki kurczaka i młode ziemniaki z piekarnika: przepis na danie jednogarnkowe
Autor: Shutterstock.com Naczynie żaroodporne z surowymi ćwiartkami kurczaka, młodymi ziemniakami i warzywami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Ćwiartki kurczaka i młode ziemniaki z piekarnika to pyszne wiosenne danie. Przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Resztę zrobi za was piekarnik. Uwielbiam ten łatwy przepis na danie jednogarnkowe. Właściwie cały obiad z jednej blachy. Wypróbujcie koniecznie! 

Dlaczego warto cześciej wykorzystywać piekarnik?

Piekarnik to dobre rozwiązanie, gdy chcemy zrobić obiad bez specjalnego wysiłku. Temperatura i zamknięta przestrzeń czynią z przygotowanych składników prawdziwe przysmaki. 

Jak piec taniej? 

Niektórzy obawiają się, że pieczenie to dodatkowe wydatki na energię elektryczną. Oczywiście trzeba uwzględnić koszt pieczenia. Dlatego jeśli planujecie piec, to zastanówcie się jak maksymalnie wykorzystać ten wydatek energii. Jeśli pieczecie mięso, dodajcie ziemniaki i inne warzywa. Często, gdy wstawiam pieczeń do piekarnik dokładam owinięte w folię aluminiową buraki, czosnek i cebulę. Będzie to baza na zupę na drugi dzień. Gdy wyjmiecie pieczyste, wstawcie ciasto lub zapiekankę. Najwięcej energii pochłania przecież rozgrzanie piekarnika. Szczerze namawiam, abyście planowali z wyprzedzeniem swoje posiłki. I uwzględnili również koszt rozgrzewania i utrzymywania temperatury w piekarniku. 

SKŁADNIKI

  • 4 tylnie ćwiartki z kurczka, czyli całe nogi
  • 500 g ziemniaków młodych
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki musztardy ziarnistej
  • 1/2 cytryny, pokrojonej na półplasterki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka tymianku świeżego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ćwiartki kurczaka podzielić na udko i pałkę. Delikatnie oproszyć solą i pieprzem. Posmarować musztardą.
  • Ziemniaki przekroić na pół lub na ćwiartki. Marchewkę pokroić w duże słupki. Cebulę pokroić na talarki. 
  • Ziemniaki, marchew i cebulę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą. Oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Między warzywami ułożyć kawałki kurczaka. Dodać plasterki cytryny. Posypać listkami tymianku. 
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 1 godzinę w temperaturze 180°C. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej