Cudownie aromatyczne piersi kurczaka zapiekane ze śmietaną i estragonem
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Piersi kurczaka w sosie śmietanowym to znakomity dodatek do ryżu lub makaronu. Dodatek estragonu nadaje potrawie świeżego, ziołowego aromatu. Świetny pomysł na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- 4 piersi kurczaka
- 1 małe opakowanie śmietany 22%
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 0,5 szklanki wina
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować marynatę z wina, musztardy i połowy estragonu i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
- Następnie wyjąć piersi, osączyć z marynaty (marynatę zostawić), oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
- Pozostałą marynatę wymieszać z resztą estragonu i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do uzyskania gęstego sosu.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim piersi i zalać sosem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na 20 minut.