Cudownie aromatyczne piersi kurczaka zapiekane ze śmietaną i estragonem

2021-03-29
Cudownie aromatyczne piersi kurczaka zapiekane ze śmietaną i estragonem
Autor: Shutterstock Estragon bardzo dobrze współgra ze śmietaną i delikatną piersią kurczaka.
łatwy
35 min
4

Piersi kurczaka w sosie śmietanowym to znakomity dodatek do ryżu lub makaronu. Dodatek estragonu nadaje potrawie świeżego, ziołowego aromatu. Świetny pomysł na rodzinny obiad.

SKŁADNIKI

  • 4 piersi kurczaka
  • 1 małe opakowanie śmietany 22%
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 0,5 szklanki wina
  • 2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować marynatę z wina, musztardy i połowy estragonu i zamarynować w niej mięso. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
  • Następnie wyjąć piersi, osączyć z marynaty (marynatę zostawić), oprószyć solą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym maśle.
  • Pozostałą marynatę wymieszać z resztą estragonu i śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, gotować na małym ogniu cały czas mieszając, do uzyskania gęstego sosu.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim piersi i zalać sosem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. na 20 minut.
Redakcja
więcej