Co zrobić z cielęciny? Cielęcina z pomidorkami koktajlowymi - przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepisy na cielęcinę są na tyle rozmaite, że każdy znajdzie pomysł na przysmak dla siebie. Tym razem proponujemy cielęcinę z pomidorkami koktajlowymi - najpierw podsmażoną, a później pieczoną. Sprawdź, jak przygotować pyszną cielęcinę na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI
- ½ kg cielęciny bez kości
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy
- łyżka ziół prowansalskich
- ok. 1 łyżeczki soku z cytryny
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek tymianku
- sól, biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokroić cielęcinę w kostkę.
- Przecisnąć czosnek przez praskę, zmieszać z solą, dodać oliwę, sok z cytryny, zioła prowansalskie i pieprz, natrzeć marynatą mięso i odstawić je do lodówki na noc.
- Potem podsmażyć mięso bez tłuszczu, ułożyć w brytfance, dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, skropić oliwą i posypać świeżym tymiankiem.
- Piec przez ok. 25 min w temp. 190 st. C.